Cel puțin două blocuri mari cu risc seismic ar urma să intre într-un program de consolidare. "Greaua moștenire" pe care o acuză Nicușor Dan
În timp ce Bucureștiul riscă să se dărâme la un cutremur de peste 7 grade, Nicușor Dan dă vina pe lege. Aproape 1.000 de clădiri nereabilitate se pot prăbuși, iar primarul spune că ar dura cel puțin 10 ani până când acestea vor fi refăcute. Mai mult, spune edilul-șef, și blocurile noi au mari probleme din cauza mafiei imobiliare care s-a axat pe a face bani, nu pe calitatea lucrărilor.
Cel puțin două blocuri mari încadrate în categoria de risc seismic din București ar urma să intre în proces de consolidare. Finanțările sunt asigurate din PNRR, dar și din programe naționale derulate de Ministerul Dezvoltării.
„Avem 2 componente, una e de legalitate la autorizare si adoua e de verificare a structurii de rezistenta. Gradul de nelegalitate e foarte mare. De vina sunt primariile care emit si cele doua institutii ale statului: Inspectoratul pentru constructii si Parchetul. (...)
Cel puțin două blocuri mari. Aici e o problemă care vine de la nivel central. Pentru a accesa bani care sunt gratuiți de consolidare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. De aici vine problema.
Noi suntem un intermediar între asociația de proprietari și minister. Facem tot posibilul. Acolo unde sunt blocuri mari posibilitatea ca toți locatarii să se înțeleagă este mică”, a afirmat, luni dimineață, Nicușor Dan.
Edilul a precizat că „oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ce s-a întâmplat de 20 de ani, primăria a spus că îi ajută și nu i-a ajutat”.
Primarul Capitalei a vorbit și despre asemănările și deosebirile din Turcia și România în ceea ce privește construcțiile, comparația venind pe fondul cutremurului dezastuos care a avut loc în urmă cu o săptămână, în urma căruia 34.000 de persoane și-au pierdut viața.
„Diferența între Turcia și România, ce s-a întâmplat în Turcia este că în ultimii 15 ani, din când în când, venea câte o lege de amnistie. Din fericire lucrul ăsta nu s-a întâmplat în România, o astfel de lege. Însă există nenumărate, pe autorizațiile de construire contestate de vecini, un proces din două îl pierdem. Deci gradul de negalitate, etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului etc, gradul acesta de negalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri atâta timp cât nu le-a contestat nimeni au intrat în circuitul civil”, a arătat primarul general al bucureștenilor.