MENIU

Cel puțin 200 de dosare de corupție din România ajung pe mâna lui Kovesi, la Parchetul European - Care este motivul

Cel puțin 200 de dosare de corupție din România ajung pe mâna lui Kovesi, la Parchetul European Foto: INQUAM

Crin Bologa, procurorul-șef al parchetului anti-corupție, a anunțat că au fost selectate aproximativ 200 de dosare ce ar putea fi preluate de la DNA de Parchetul European (EPPO) condus de Laura-Codruța Kovesi. Șeful DNA spune că este vorba de dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro instituția pe care o conduce are mari probleme din cauza personalului insuficient și a resurselor bugetare.

„Avem în jur de 200 de dosare unde EPPO ar putea invocă și ar putea reține dosarele. Procedura pe care am stabilit-o cu colegii noștri din Luxembrug și cu cei de aici a fost că noi să identificăm aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evocă competența lor în 5 zile, mai pot prelungi acest termen încă 5 zile. Dacă nu evocă competența sau dacă depășim zilele respective, DNA rămâne competentă. (...) Dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro, dosare cu evaziune fiscală care afectează bugetul Uniunii Europene, TVA, de exemplu, intracomunitar de peste 10 milioane de euro. Astfel de dosare de peste 10 milioane de euro, sunt mai multe criterii, să fie mai multe state implicate, să fie TVA intracomunitar nu avem. În schimb, avem în jur de 200 de dosare unde EPPO ar putea invocă și ar putea reține dosarele", a declarat Bologa la Europa FM.

Parchetul European urmează să-și înceapă activitatea la 1 iunie 2021, care va fi complementară celei a Biroului european de lupta antifrauda (OLAF) și a Eurojust (agenție UE pentu cooperarea judiciară în materie penală).

Bologa a explicat că DNA nu mai poate recruta oameni și că s-a ridicat vechimea în funcția de procuror pentru a putea ajunge în instituție și că bugetele primite sunt mult sub cele cerute și că se bazează pe rectificările bugetare.

„Acum funcționăm cu procurori care ocupă schemă într-un procent de 60% și nu mai putem aduce oameni. Din 42 de funcții de conducere, doar 18 sunt ocupate, 24 nu sunt ocupate, 39 de funcții de procuror sunt libere. Noi ne îndreptăm în scurt timp spre jumătatea schemei de personal", a mai declarat șeful DNA. 

„Suntem în situația în care trebuie să restrângem activitatea procurorilor noștri pentru a face loc și celor de la EPPO. Structura de suport este la DNA și, dacă vor începe activitatea de la 1 iunie, vor fi la noi până când obținem un sediu. Am cerut sume de bani de care am avea nevoie, dar ni s-a tăiat din buget. Sperăm că la rectificările bugetare să mai primim sume de bani”, a mai declarat Crin Bologa.