MENIU

Cel mai vânat hacker din Spania a fost prins în România. Infractorul avea peste 300 de plângeri și strânsese din escrocherii peste 10 milioane de euro

Cel mai vânat hacker din Spania a fost prins în România

Presa din Spania jubilează la aflarea veștii că cel mai căutat hacker din această țară a fost prins în România. Bărbatul dovedea o agilitate ieșită din comun și folosea nu mai puțin de 55 de identități false pentru a ”jongla” cu cei 10 milioane de euro furați.

,După o amplă operațiune coordonată de Poliția Națională și Garda Civilă, unul dintre cei mai căutați criminali cibernetici din Spania a fost arestat în România. Hackerul a fost identificat ca lider al unei rețele criminale specializate în escrocherii online și avea peste 300 de plângeri la activ pentru diverse forme de fraudă.

Ancheta, denumită operațiunea Kalinka-Tirano, a fost declanșată în august 2021, în urma primirii a mai multor plângeri din partea victimelor, care au fost escrocate prin diverse metode, inclusiv prin deturnarea conturilor WhatsApp și cereri de bani de la contactele acestora. Pe parcursul investigațiilor, s-a descoperit că banda opera la nivel național, implicând mai multe provincii spaniole, printre care Murcia, Málaga, Alicante și Tenerife.

Hacker-ul a fost arestat preventiv

Principalul suspect, un cetățean spaniol originar din Murcia, a fost identificat ca fiind liderul organizației criminale și autorul principal al escrocheriilor. Acesta avea deja un istoric încărcat cu 33 de citații judiciare și era pe fugă în România în momentul arestării sale, scrie 20 Minutos.
 
S-a deghizat în Iisus și a cărat o cruce în spate pe străzile din Italia. Cum a reacționat poliția la vederea lui
 
Modul de operare al rețelei implica diverse tactici, precum contractarea de microcredite, deschiderea de conturi bancare frauduloase, și practici precum phishing-ul și smishing-ul, scrie StiriDiaspora. De asemenea, se pare că grupul se folosea și de înșelătoria "fiului în nevoie", uzurpând identitatea unor rude pentru a obține bani.
Un aspect remarcabil al acestei operațiuni criminale a fost folosirea a 55 de identități furate pentru deschiderea a sute de conturi bancare și mutarea a peste 10 milioane de euro. Banii obținuți erau ulterior investiți în criptomonede, iar liderul rețelei chiar avea o stație de minerit acasă.
 
După identificarea și localizarea sa în România, a fost emis un mandat european de arestare, iar autoritățile spaniole au colaborat strâns cu Poliția Română pentru arestarea sa și extrădarea în Spania. Ulterior, individul a fost prezentat în fața judecătorului, care a dispus arestarea sa provizorie.
 
Capcanele turiștilor români în drumul lor spre Grecia - „Mergi liniștit, apoi te trezești cu amendă acasă”