MENIU

Cel mai tare experiment: au făcut combustibil din aer. Cum a fost posibil?

Există destul de multe resurse prin care poți crea combustibil. De această dată, niște studenți au reușit să creeze un combustibil lichefiat dintr-o substanță destul de neașteptată. Au folosit pentru acest lucru doar aerul pe care-l respirăm și lumina soarelui.

Descoperirea a fost făcută de niște studenți de la ETH Zurich, din Elveția. Aceștia au reușit să creeze o hidrocarbură folosind doar energia solară pentru a extrage dioxidul de carbon din aerul ambiental. Nu unul compresat în butelii, nu un aer pur sau altceva de acest fel.

Aerul pe care-l inspirăm în fiecare zi, în fiecare minut al vieții noastre. Cercetătorii spun că acest combustibil nou și eficient este obținut prin sinteza hidrogenului și a monoxidului de carbon, care apoi sunt prelucrate în kerosen, metanol și alte hidrocarburi atât de necesare mai ales în transport.

Cum au reușit studenții să creeze combustibil din aer

Studiul a fost condus de Aldo Steinfeld, profesor și expert în energia regenerabilă la ETH Zurich.Grupul de studenți a creat un fel de centrală solară care folosește un proces termochimic pentru a sintetiza combustibilul care, în mod surprinzător, deși e extras din elemente gazoase, a fost lichefiat.

Acest proces chimic se bazează pe temperaturi foarte ridicate.Totuși nu se folosește decât energia solară, deci nu se arde niciun alt combustibil fosil.

Mini-rafinăria lor este atât de eficientă și de productivă. Astfel, o centrală de doar un metru pătrat poate produce până la 20.000 de litri de kerosen pe zi. O centrală de mărimea Elveției ar putea asigura suficient kerosen pentru întreaga industrie aviatică din lume.

Explicația modului în care se se prelucrează este destul de simplă. Întâi se extrag dioxidul de carbon și apa din aerul respirabil. Apoi, printr-un proces termochimic, se separă cele două elemente și se obține lichefierea hidrocarburii. Întregul proces are nevoie de energie solară și se utilizează o factor de concentrație de 3.000, adică o temperatură de 1.500 de grade Celsius.

Sursa

Mai multe articole despre:
studenţi experiment combustibil