Cel mai sumbru scenariu: Omicron este prezent în România. Într-o lună vom asista la o creștere COVID-19 - De ce trebuie schimbată secvențierea
Medicii lansează mai multe semne de alarmă în legătură cu răspândirea variantei OMICRON de coronavirus în România. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, susține că, în cel mult o lună, țara noastră se va confrunta cu un număr mare de cazuri COVID-19 generate de OMICRON, care avansează deja la nivel comunitar. În același timp, medicul spune că testarea trebuie extinsă foarte mult, iar secvențierea trebuie să se facă și după alte criterii.
„Răspândirea Omicron se va intensifica în următoarea perioadă. Probabil într-o lună va crește și bilanțul pandemic din România. Omicron este prezent pe teritoriul României și, cu siguranță, răspândirea se va intensifica în următoarea perioadă pentru că este evoluția normală a unei afecțiuni care se transmite pe cale respiratorie. Avem deja informații, cum e cazul confirmat zilele trecute, că a fost identificat inclusiv la persoane care nu au istoric de călătorie sau nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit”, a declarat Beatrice Mahler, vineri seară, la un post TV.
Medicul a explicat că este sigur că decalajul de două luni ce există între valurile epidemice din vestul Europei și România se va scurta datorită repeziciunii extinderii Omicron, astfel că într-o lună vor crește foarte mult și la noi cazurile confirmate cu noua tulpină. Mahler a avertizat și că această variantă infectează masiv atât nevaccinați, cât și vaccinați sau pe cei care au trecut prin boală.
„Să nu uităm că de o lună am ieșit din cel mai crunt val, care a însemnat vieți pierdute și o presiune extrem de mare pe sistemul de sănătate. În acest moment, suntem într-o perioadă ușor favorabilă din acest punct de vedere, dar , ținând cont de rata crescută de transmisibilitate pe care o are acest virus, și de faptul că tot mai multe țări din partea vestică intră în zona roșie de la o săptămână la alta și au un număr impresionant de persoane care se infectează chiar dacă au și persoane care au trecut prin boală, și persoane care au fost vaccinate, probabil că decalajul de două luni între valul din vestul Europei și valul din România, care era până acum cam perioadă medie, se va înjumătăți. Deci, probabil că într-o lună o să asistăm și în România la o creștere a numărului de cazuri. (...)
Este nevoie de testare în continuare intensă și de secvențiere inclusiv la cazurile care nu au neapărat istoric de călătorie. Probabil că în următoarea perioadă criteriile de secvențiere vor fi ușor modificate pentru a vedea care sunt impactul și modalitatea în care tulpina Omicron devine tulpină majoritară la cazurile care se infectează”, a mai declarat Beatrice Mahler.
Modificarea criteriilor de secvențiere ar fi impusă și de categoriile de persoane care se pot infecta cu supertulpina Omicron, dar și de capacitatea redusă pe care o are România în acest sens.
„În acest moment, toate spitalele, sau unitățile medicale, au primit o informare de la Institutul de Sănătate Publică în care suntem atenționați să trimitem spre secvențiere probele pozitive care provin de la pacienți care au călătorit în străinătate sau au contact cu persoane care au călătorit. Probabil că secvențierea va trebui extinsă și la alte categorii de persoane, la persoane care nu au neapărat istoric de călătorie, dar sunt simptomatice și sunt pozitive – sigur că da, pe grupuri aleatorii de identificare, până la urmă, a tulpinii majoritare. (...) Secvențierea o face în România, știm, Institutul Cantacuzino. Depinde de volumul de muncă pe care îl are Institutul Cantacuzino. Noi (Institutul Marius Nasta - n.red.), în acest moment, avem laborator care diagnostichează doar prin Real Time PCR”, a mai explicat Beatrice Mahler.