MENIU

Cel mai simplu mod ca să îți îmbunătățești memoria. Este dovedit științific!

Cel mai simplu mod ca să îți îmbunătățești memoria. Foto/Profimedia

Îți poți îmbunătăți memoria făcând anumite schimbări în stilul tău de viață, spun studiile. Exercițiile fizice, o alimentație sănătoasă sau practicarea unor activități care să reducă stresul sunt printre cele mai la îndemână.

Cercetătorii cred că semnele de îmbătrânire cognitivă care afectează memoria pot începe încă de la vârstă de 45 de ani. Cu siguranță, genetică are un cuvânt de spus, dar obiceiurile pe care le adopți au o importantă majoră în menținerea sănătății creierului.

Îți poți îmbunătăți memoria făcând anumite schimbări în stilul tău de viață, spun studiile. Exercițiile fizice, o alimentație sănătoasă, practicarea unor activități care să reducă stresul, menținerea implicării sociale și participarea la exerciții precum cititul și jocurile pot fi de ajutor.

În ultima perioada, cercetătorii au pus cel mai mare accent pe un somn de calitate, pentru un creier sănătos.

Somnul ajută la îmbunătățirea și consolidarea memoriei

Mai multe studii, puse cap la cap, demonstrează că unul dintre cele mai de impact lucruri pe care le putem face pentru o memorie mai bună este obținerea unui somn de înalta calitate. Apar multe consecințe negative atât pentru memoria pe termen scurt, cât și pentru cea pe termen lung atunci când avem parte de un somn inadecvat sau disfuncțional.

Îți poți îmbunătăți memoria dacă dormi mai mult

În trecut, experții în domeniul creierului credeau că somnul REM este etapă în care are loc toată consolidarea memoriei. Noile cercetări arată din ce în ce mai mult că stadiul 2 și stadiul 3 sunt, de asemenea, importante, adaugă Broderick.

„Există un număr mare de dovezi care arată că omogenizarea memoriei este mai intensă după o noapte de somn și se îmbunătățește cu cât dormim mai mult. Neurologii cred că etapele 2, 3 și REM joacă toate un rol în consolidarea memoriei. Una dintre cele mai importante funcții ale somnului este ‘spălarea creierului’. Celulele noastre cerebrale formează deșeuri metabolice, sau ‘gunoi’, în timpul zilei, iar acestea trebuie eliminate pentru a menține sănătatea optimă a creierului. Această funcție are loc în timpul somnului profund. Când ne uităm la microscop la creierele persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boală Alzheimer, vedem dovezi că acestea au mai multe din aceste deșeuri în creier”, explică Meredith Broderick, neurolog.

Așadar, cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru o memorie bună pe termen lung este să ai grijă de somnul tău.

Cum poți să ai un somn mai sănătos pentru a-ți îmbunătăți memoria

    • Fă exerciții fizice în majoritatea zilelor, timp de cel puțin 30 de minute
    • Alege să consumi alimente care susțin sănătatea creierului, precum nucile, avocado, afinele sau peștele gras
    • Renunță la alimentele inflamatorii, cum ar fi zahărul adăugat
    • Fă-ți analize regulat, pentru că medicul să-ți recomande suplimente acolo unde există carențe și nu uită de vitamina D pe parcursul iernii

     

    • Alocă întotdeauna timp pentru a socializa cu cei dragi
    • Menține-ți creierul activ cu jocuri și puzzle-uri
    • Evita cofeină și alcoolul în orele premergătoare culcării
    • Renunță la aparatele electronice atunci mergi la culcare

SURSA