Cel mai periculos tip de sex. Nu îți imaginai așa ceva
Cel mai periculos tip de sex este unul cât se poate de obișnuit în societatea în care trăim. Te-ai fi așteptat să fie vorba de practicile sado-maso (BDSM), dar nu ele sunt cele mai periculoase.
Ca și în cazul contactului intravaginal, sexul oral poate fi responsabil de infecția cu virusul Papiloma Uman (HPV), herpes, sifilis, gonoree și chiar hepatită. Cea mai sigură formă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, indiferent de tipul contactului, este prezervativul.
Virusul HPV, responsabil de cancerul de col la femei și de cel colorectal la bărbați, se transmite ușor prin sex oral și determină infecții frecvente. Cercetătorii au descoperit că unele forme de cancer de la nivelul zonei orofaringiene și amigdalelor ar putea fi cauzate de HPV.
Legătura dintre cancerul orofaringian și virusul cu transmitere sexuală a fost făcută pentru prima dată în anii ˜90, atunci când tot mai mulți tineri, în jurul vârstei de 40 de ani, prezentau acestă boală. Abia la începutul anilor 2000, testele ADN au dovedit clar legătura dintre sexul oral neprotejat și aceste tipuri de cancer.
„Nu se știe încă procentul oamenilor care fac cancer doar din cauza virusului HPV, dar cert este că atât femeile, cât și bărbații pot avea probleme", spune medicul Otis Brawley, președintele Asociației Americane de Cancer. Cei infectați pot să nu prezinte niciun simptom mult timp, singura metodă de depistare fiind examenul Papanicolau.
Important este și numărul de parteneri pe care îl are o persoană: riscul este mai mare la cei care au avut mai mult de șase relații neprotejate.
Cei mai mulți adolescenți fac sex oral chiar înainte de a-și pierde virginitatea. Studii făcute în licee americane arată că cei mai mulți o fac din plăcere și de dragul relației, dar și din considerente sociale sau pură curiozitate. „Ei nu consideră a fi mare lucru", se arată îngrijorat medicul american.
Studiile sale arată că adolescenții preferă să facă sex oral în primul rând din considerente sociale, dar și pentru că sunt convinși că acest tip de contact nu îi face vulnerabili emoțional sau fizic. Cu toate acestea, cifrele privind bolile cu transmitere sexuală și contrazic: 2% dintre adolescenții care făceau doar sex oral luaseră o boală venerică, în timp ce un procent nu cu mult mai ridicat (5%) dintre tinerii care avuseseră doar contact intravaginal se confruntaseră cu astfel de boli. Problemele de ordin emoțional sunt și ele în strânsă legătură cu practicarea sexului oral.
Specialiștii spun că, în timp ce bărbații văd beneficii în asta, fetele se simt folosite pentru că își satisfac astfel partenerul, scrie doctorulzilei.ro.