Cel mai mare cercetător canadian în domeniul depresiei: marijuana tâmpeşte!
Susţinătorii teoriei conform căreia consumul de marijuana nu ar diminua funcţiile cerebrale au primit zilele trecute o grea lovitură.
În ultimii 5 ani, studiile care au sugerat că utilizatorii de marijuana, mai ales dacă au început consumul la vârste fragede, au un risc mai mare de a dezvolta disfuncţii cognitive şi boli psihice, de la depresie la schizofrenie, au fost combătute cu campanii de imagine intense, dar ştiinţa nu mai poate fi ignorată: consumul de marijuana încă din adolescenţă sau prima tinereţe diminuează funcţii legate de prelucrarea vizual-spațială, memorie, activitatea autoreferențială și recompensa.
Dar nu numai atât! Oamenii de știință din London, Canada, au descoperit ca utilizarea precoce de cannabis este asociată cu un coeficient de inteligenţă mai mic. Dr. Elizabeth Osuch, cel mai titrat cercetător canadian în materie de tulburări de dispoziţie şi anxietate, a mers mai departe de ideea că după o primă doză, starea psihică a pacienţilor se îmbunătăţeşte.
Potrivit sitului sciencedaily.com, Dr. Osuch a recrutat 4 grupe de subiecţi: unii cu depresie care nu erau utilizatori de marijuana, alţii cu depresie care au utilizat-o frecvent, alţii care erau consumatori de marijuana nediagnosticaţi cu depresie şi persoane sanatoase care nu au legătură cu cânepa indiană. Altă clasificare s-a referit la tineri care au început să folosească marijuana înainte de vârsta de 17 și a celor tineri care au început să o consume mai târziu sau deloc.
După numeroase investigaţii psihiatrice, teste cognitive şi de determinare a coeficientului de inteligenţă şi scanarea creierului, nu s-a gasit nicio dovada ca utilizarea de marijuana imbunatateste simptome depresive. De asemenea, nu a existat nicio diferenta intre simptomele psihiatrice ale celor cu depresie care au folosit marijuana si ale celor depresivi care nu au consumat.
In plus, utilizarea de marijuana nu a corectat deficitele funcționale ale creierului, iar pe unele componente chiar a dăunat. Fără niciun dubiu a fost de asemenea asocierea consumului cu scoruri mai mici la testele IQ. Şefa cercetării a mai descoperit că există o legătură genetică între utilizarea de marijuana şi depresie. Mai exact, o genă responsabilă cu sinteza unei proteine esenţiale în dezvoltarea creierului şi memorie prezenta mai multe anomalii la consumatorii de cannabis. Cercetătorii canadieni au anunţat că studiul ca continua.