Cel mai folosit colorant alimentar este cancerigen
Cele mai utilizat colorant alimentar, caramelul, poate fi daunator pentru sanatate, confirma rezultatele unui studiu publicat joi de Institutul Stiintific de Sanatate Publica (ISP) din Belgia, noteaza 7sur7.be. Acesta este folosit mai ales pentru a da culoare unor alimente precum sosurile, berea, bauturile pe baza de cola, fructele uscate, otetul si inghetata.
Reteta de baza (E 150a) este frecvent modificata prin adaugare de amoniac (E150b), de sulfiti (E150c) sau de alte substante chimice combinate (E150d), scrie BZI.ro
Caramelul, care este obtinut prin topirea zaharului in apa, poate genera, sub influenta caldurii, unele substante toxice. Printre acestea, se numara THI (substanta care impiedica functionarea corecta a reactiilor sistemului imunitar), 5-HMF (care prezinta un potential toxic crescut), 2-MEI si 4-MEI (agenti care pot fi cancerigeni pentru oameni).
In ceea ce priveste legislatia, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara este prudenta "pentru ca nu dispune decat de putine date referitoare la nivelurile adevarate ale acestor substante nou formate in produsul alimentar final".
Institutul atrage atentia in ceea ce priveste expunerea copiilor la aceste substante. Institutul doreste constientizarea consumatorilor fata de obiceiurile alimentare, fiind indicat ca acestia sa tina seama de mentiunea "colorant caramel" de pe eticheta alimentelor.