MENIU

Ceilalți pescari au văzut ce a prins și au rămas fără cuvinte. Abia apoi le-a spus adevărul șocant

Când ceilalți pescari au văzut ce a prins au rămas fără cuvinte. Abia atunci le-a spus adevărul șocant

Lance Peterson, un pescar din regiunea East Cape din California, își poate adăuga pe lista sa de capturi un superb pește lună de aproape 50 de kilograme.

Pescarii l-au felicitat, alți comentatori de pe Internet l-au criticat pentru că a ucis un pește superb, dar omul a dezvăluit că altul este adevărul.

"Nu au existat nici undițe, ncici cârlige, nici plase, doar un caiac", a spus Peterson. Pur și simpu am văzut peștele mort în larg și l-am adus la mal, a spus el.

Motivul morții rămâne un mister. Nu existau urme de cârige și nici alte răni pe corpul peștelui. "Nu îmi pot imagina cum a murit, dar pot spune că carnea arată spectaculos, am petrecut câteva ore tăind la ea", a spus omul.

Peștii de mare adâncime din specia Lampris guttatus (opah sau peștele lună) sunt singurii pești care au sângele cald, o adaptare ce le permite să fie buni prădători în mediul rece în care trăiesc, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Science, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Opah sau peștele lună își încălzește sângele prin mișcarea constantă a unor aripioare pectorale, rezultatul fiind o temperatură a corpului cu 4 — 5 grade Celsius mai ridicată decât a mediului ambient. De asemenea, structura anatomică a acestui pește împiedică disiparea căldurii.

Animalele cu sânge cald sau endoterme (așa cum sunt mamiferele și păsările), își generează propria căldură și mențin o temperatură a corpului mai ridicată decât cea a mediului. Din categoria animalelor cu sânge rece, sau ectoterme, fac parte amfibienii, reptilele, nevertebratele și marea majoritate a speciilor de pești.

"Fiind un animal endoterm, peștele lună nu are nevoie să urce spre apele mai calde de la suprafață pentru a-și ridica temperatura corpului astfel încât să poată vâna și să-și activeze metabolismul, rămânând mereu în ape adânci", explică biologul Nicholas Wegner de la U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Peștele lună are o culoare roșiatic-ruginie cu pete albe și aripioare roșu aprins. Acest animal are corpul oval, poate cântări până la 90 de kilograme și are dimensiunile apropiate de ale unei roți de mașină. Acești pești populează toate oceanele și trăiesc la adâncimi variabile între 50 și 400 de metri, hrănindu-se cu alți pești și nevertebrate.

Acest pește dispune de o structură anatomică unică în cadrul branhiilor prin care sângele cald, care vine dinspre inimă, încălzește sângele rece care vine dinspre suprafața branhiilor.

Faptul că are sângele cald îi conferă peștelui lună un avantaj important față de pradă și de alte specii rivale de prădători din adâncuri, având astfel o viteză mai mare de deplasare și de reacție, o vedere mai bună și o mai bună funcționare a creierului, precum și abilitatea de a suporta mai bine efectele expunerii la frig a organelor vitale. Ceilalți pești care trăiesc la astfel de adâncimi sunt mai degrabă lenți, cu un metabolism încet și vânează prin ambuscade, neputând să-și urmărească activ prada.

Mai multe articole despre:
pescar peste luna