O boală rară a ajuns și în România. Atenție, se poate transmite prin aerul respirat!
O boală rară a ajuns în România. O femeie de 51 ani a fost diagnosticată cu această afecțiune care se transmite de la animalele domestice. Potrivit medicilor, este primul caz descoperit cu o astfel de infecție în țara noastră.
O femeie de 51 ani a fost descoperită recent cu o boală extreme de rară în România. Femeia a ajuns la spital după ce s-a simțit rău iar în urma investigațiilor făcute de medici diagnosticul a fost de febra Q, o boală ce se transmite de la animalele domestice.
Aceasta a declarant că locuiește într-o comună bihoreană, lângă un saivan de oi.
Febra Q este o zoonoză, adică este o boală transmisă de animale domestice, cum ar fi oile, bovinele sau caprele. Agentul patogen este bacteria Coxiella Burnetti, și pătrunde în organismul gazdă prin inhalarea de aer contaminat.
Simptomele afecțiunii apara, de regulă, după 2-3 săptămâni de la momentul infectării, dar aproximativ 50% dintre bolnavi nu prezintă niciun simptom.
Febra Q provoacă o boală ușoară asemănătoare gripei în cazurile simptomatice. Simptomele pot include:
- Boli gastro-intestinale, inclusiv greață, vărsături sau diaree
- O tuse neproductivă (adică uscată).
- Oboseală sau epuizare
- stare de rău (dureri corporale)
- Transpirație sau frisoane
- Dureri de cap
- Febră
Ocazional, apar simptome mai severe. Când febra Q este mai severă, simptomele includ de obicei infecții toracice, cum ar fi pneumonia sau hepatita (adică inflamația ficatului).
Febra Q este identificată la pacienți printr-un test de sânge, potrivit Health News.