Cea mai nesănătoasă dietă. Deşi slăbeşti rapid, sănătatea ta va fi afectată toată viaţa
Dieta cu supă de varză vă ajută să slăbiţi extrem de mult, într-un timp foarte scurt. Însă, această cură de slăbit au o mulţime de efecte negative.
Consumată în cantităţi prea mari, varza poate cauza şi efecte negative, precum flatulenţă, diaree, interacţiuni cu medicamente sau hipotiroidism.
1. Flatulenţă
Varza conţine cantităţi semnificative de rafinoză, o trizaharidă nedigerabila. Acest zaharid este un tip de carbohidrat complex care trece prin intestine nedigerat şi cauzează flatulenţă.
Alte simptome asociate cu flatulenţă care ar putea fi rezultatul consumului de varză ar fi senzaţia de vomă, disconfort abdominal sau balonare.
2. Diaree
Varza conţine 2g de fibre la 100g. Fibrele insolubile din varză susţin o bună digestie. Însă consumul unei cantităţi prea mare de fibre poate contribui la simptome ale diareei sau îţi poate bloca intestinele rezultând în neplăcută constipaţie (da, fibrele în cantităţi adecvate ajută digestia, dar prea multe fibre conduc la constipaţie).
3. Interferează cu medicamente
Varza conţine cantităţi mari de vitamina K, o vitamina care susţine coagularea sângelui. Consumul unei cantităţi prea mari de varză poate interfera cu medicamentele anticoagulante, evident. Totuşi o porţie de varză (aproximativ 300g) nu îţi va afecta cu nimic utilizarea medicamentelor.
4. Hipotiroidism
Aşa cum probabil ai mai citit, cruciferele nu fac bine celor care suferă de tiroidă. Varza este legumă cruciferă, deci te poate afecta în special dacă suferi de hipotiroidism. Deficienţa de iod combinată cu consumului mare de varză (referindu-mă la 1000-1500g zilnic) ar putea rezultă în proastă producţie a hormonilor tiroidieni.
5. Foame, oboseală şi surmenare
Aici vorbim despre dieta cu supă de varză care încurajează un consum extrem de redus de calorii şi o lipsă aproape totală de grăsimi sănătoase sau proteine. Dieta este bazată pe puţine calorii şi aşa-zisele alimente cu calorii negative. Da, slăbeşti, numai că preţul pe care îl plăteşti (pe lângă efectul yoyo ulterior) este o senzaţie de foame aproape constantă pe care vei încerca să o ţii în frâu cu un consum şi mai ridicat de supă de varză. Aşa cum am menţionat anterior, acest lucru poate fi periculos pentru sănătatea ta, nu numai din cauza motivelor enunţate, dar şi din cauza consumului insuficient de nutrienţi esenţiali.
Grăsimile sănătoase şi proteinele furnizează numeroase beneficii, inclusiv îmbunătăţirea energiei, saţietate şi plăcerea de a mânca. Grăsimile sunt necesare şi pentru absorbţia anumitor nutrienţi şi proteinele contribuie la îmbunătăţirea forţei musculare. Fără grăsimi şi proteine, şansele de a resimţi oboseală, foame şi surmenare cresc semnificativ.
6. Probleme de inima şi dezechilibre electrolitice
Unul dintre pericolele dietelor cu consum foarte puţin de calorii, dietele de înfometare, precum dieta cu supă de varză implică inima. Un consum mai scăzut de 800 de calorii pe zi este asociat cu un puls neregulat, care poate deveni fatal. Un puls neregulat este periculos în mod deosebit dacă ai şi o istorie de probleme de inimă.
Dietele cu puţine calorii sunt de cele mai multe ori deficitare în alimente hidratante, precum cantităţi adecvate de fructe şi legume.
Odată ce va trebui să consumi întreagă zi supă de varză, nu vei mai bea apă, iar acest lucru va conduce şi la deshidratare. Deshidratarea vine însoţită de nenumărate simptome printre care oboseală, slăbirea corpului şi ameţeli.
7. Efecte emoţionale negative ale dietei cu supă de varză
Dieta cu supă de varză poate avea efecte adverse şi asupra sănătăţii emoţionale. Restricţiile calorice ale meselor normale şi gustărilor pot cauza sentimentul frustrării şi privaţiunii. Asociaţia Naţională a Tulburărilor Alimentare (SUA) susţine faptul că dietele sunt asociate cu scăderea încrederii în sine şi imaginii personale, creşterea şanselor de anxietate, depresie şi a riscului de boli mentale, precum anorexia, bulimia şi mâncatul compulsiv.
8. Dieta cu supă de varză conduce la îngrăşare
Eficienţa dietei cu supă de varză nu este dovedită ştiinţific. De fapt, nicio dietă restrictivă nu poate oferi rezultate sustenabile. Dietele restrictive pot reduce metabolismul şi cresc şansele îngrăşării după ce le închei, conform fitbody.ro.