Cea mai mare provocare a ministrului Muncii la început de an
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o listă a priorităţilor sale la început de an nou şi a identificat cea mai mare provocare.
”Totul începe cu: Nu se poate!
Urmează: Nu permite legea!
Apoi: Nu ne lasă UE!
Revine la: Așa s-a făcut mereu! Tot un fel de - nu se poate!
Din 5 în 5 minute revine și: Este funcționar! De neatins. Tu ești cu gândul la eficiență, la scopul final dar replica e cât se poate de directă.
Și în final: Știți, este soțul doamnei de la ... sau Oricum nu aveți ce să-i faceți ... Pare a fi pe-viață-și-pe-moarte când provoci decizii pentru eficiență în administrație.
Cea mai mare provocare astăzi: să schimbi sistemul public. Niciun curs nu bate viața din teren.
Un week-end despre schimbări.
Ajung eu acolo. E nevoie.
Spor la treabă în noul an!”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Cât despre priorităţile sale, ministrul consideră că taxele şi impozitele plătite de cetăţeni trebuie administrate bine şi canalizat spre cei ce au nevoie reală de sprijin, motiv pentru care îşi propune o serie de obiective, precum schimbarea radicală a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, schimbarea modului în care lucrează cei de la ITM şi Casa de Pensii.
”Nu există bani pe care ni-i dă Statul. Statul înseamnă un sistem care colectează fonduri din taxele şi impozitele celor care muncesc şi le administrează. Problema este să le administreze bine, nu să le irosească, să le canalizeze cu adevărat spre cei care au reală nevoie de sprijin. Acesta este angajamentul acestui Guvern. Şi muncim pentru acest lucru.
Dar, dacă oamenii se gândesc cum să facă să se pensioneze mai devreme, scopul în viaţă devine cum să facă să lucreze la stat (adică tot din bani publici), când este cel mai bun moment să plece din ţară, resursele se împuţinează şi acest lucru se va simţi în calitatea din ce în ce mai slabă a serviciilor. De aceea, priorităţile mele rămân:
- Să reuşesc să fac cererea de muncă şi oferta din piaţă să se întâlnească, să lucrez cu oameni care ştiu să facă recrutare, oameni care înţeleg cererea din piaţă, cărora le pasă şi lucrează pentru rezultate. #ANOFM schimbat radical. Ori produce rezultate, ori taie legăturile cu firme care amestecă funcţionarii cu trainerii, ori ...
- Să îi respect pe toţi cei care muncesc cinstit, sancţionându-i pe cei care ocolesc legea, crezându-se descurcăreţi, sfidându-i pe oamenii cu bun simţ, până ajung aceştia din urmă să fie dezamăgiţi şi să renunţe la a mai ajuta această ţară. #ITM fără legături cu cei care trebuie controlaţi, fără favorizarea unora şi hărţuirea altora!
- Să întorc sistemul către cei cu nevoi reale. Respectul meu este 100% onest pentru oamenii cu dizabilităţi ca şi pentru cei care au muncit o viaţă şi care nu merită să fie trataţi cu aroganţă sau să fie ignoraţi. #Casedepensii pentru pensionari. Nu există alternativă, nu accept compromisuri.
Am nevoie de toţi cei care vor să pună umărul. Este nevoie de muncă, pe toate planurile. Nu se poate să fii plătit din bani publici şi să nu munceşti, dar să rămâi în funcţie pentru că ai vechime sau pentru că te protejează legea. Legea îi protejează pe cei cinstiţi, fiecare dintre noi trebuie să ia o oglindă în mână şi să se uite bine. Nu se poate să îi „vânăm” pe antreprenorii care plătesc salarii, dezvoltă afaceri cinstite, dar să le vrem banii ca să aibă bugetul public resurse.
Voi căuta în fiecare zi toate oportunităţile pentru informatizarea sistemelor de lucru din instituţiile pe care le coordonez. Aici aud în fiecare zi: nu se poate! Am o veste de început de an: Se poate! Cred, din experienţă, că este mai bine să vorbesc cât mai puţin aici, deşi este tema pe marginea căreia se culege cel mai uşor simpatie, lăsând rezultatele să vorbească.
2020, anul în care voi face tot ceea ce pot ca cei corecţi să se simtă reprezentaţi. În Bucureşti se va vedea, făcând parte dintr-o organizaţie care a înţeles schimbarea. Nu ştiu dacă va fi simplu sau nu, dar am şanse. Pentru că sunt un om corect. Ca şi voi”, a mai scris Violeta Alexandru.