MENIU

Cea mai mare lovitură a Statului Paralel - dosarul Petromidia

Dinu Patriciu ar fi fost un beneficar al optimizărilor judiciare

Statul paralel și-a băgat coada și a optimizat sute de dosare, ani la rând. Însă poate cea mai mare lovitură dată de gruparea mafiotă a generalilor a fost cea a dosarului Petromidia unde vizat și direct implicat a fost omul de afaceri Dinu Patriciu. Sume uriașe de bani, în schimbul cărora magnatul a scăpat de arest, ar fi ajuns în conturile unor firme paravan din diverse paradisuri fiscale, inclusiv în spațiul ex-sovietic.

Potrivit unor cunoscători ai modului în care lucrează statul paralel susțin că cea mai amplă acțiune de "optimizare judiciară' a fost în dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu privind privatizarea Petromidia.

După ce a fost reținut pentru o zi, în 2005, și apoi eliberat din cauza unor vicii de procedură, miliardarul a amenințat că va da statul în judecată și va cere daune de milioane de euro, pentru că a fost afectată imaginea și încrederea investitorilor în compania Rompetrol.

De fapt, acesta n-ar fi cerut niciodată acei bani, ci ar fi dat mita 300 de milioane de dolari ca sa scape de pușcărie. Banii au ajuns în diverse firme din paradisurile fiscale, inclusiv într-o bancă dintr-o tara fost sovietica.

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a confirmat pentru jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la Inpolitics aceste speculații. Jurnalistul, un apropiat al lui Dinu Patriciu, a mai afirmat că gruparea Coldea a încetat să mai protejeze "lotul Patriciu" după ce magnatul petrolier a murit, în 2014.