MENIU

Cea mai mare greșeală pe care o facem când ținem post. Ne putem îmbolnăvi grav!

Românii cheltuie mai mulţi bani pe mâncare în Postul Paştelui

Postul poate duce la îngrăşare şi chiar te poate îmbolnăvi, dacă nu ştii să te hrăneşti corect, avertizează nutriţioniştii. În perioada postului, organismul este supus la grea încercare, mai cu seamă dacă nu se respectă un principiu de baza al nutriţiei: o alimentaţie diversificată şi echilibrată.

Iată cele mai mari greşeli de nutriţie pe care le facem în post, potrivit nutritionstului Marius Calinici:

1. Postul presupune renunţarea la carne şi la grăsimi de origine animală, adică la acele alimente care generează senzaţia de saţietate. "Drept urmare, pentru a ne potoli foamea, vom avea tendinţa de a consuma cantităţi mai mari din alimentele permise, ceea ce duce la îngrăşare", explică medicul.

2. Utilizarea preparatelor industrializate etichetate drept alimente de post (pate de post, salam de post, brânză de post şi altele). "Acestea sunt un îngrozitor amestec de produse sintetice. Cele mai sănătoase alimente de post sunt cele pregătite în casă, în care ştii ce ai băgat", spune specialistul în nutriţie.

3. Utilizarea margarinei ca înlocuitor pentru unt, margarina fiind considerată - spune Marius Calinici - de către majoritatea nutriţioniştilor - nesănătoasă, fiind sursă de grăsimi vegetale săturate.

4. Cantitatea mare de carbohidraţi (pâine, paşte făinoase, dulciuri de post şi altele) consumată, de regulă, în această perioadă îmbogăţeşte mult raţia calorică. De asemenea, tot acum se folosesc în exces şi sâmburii, cu efect tot în adăugarea unei valori calorice şi, mai departe, în creşterea în greutate.

5. Postul nu este cură de slăbire. "Persoanele care reduc raţia în această perioadă, după încetarea postului pun înapoi tot ce au dat jos şi ceva în plus!", avertizează nutriţionistul. "Postul se ţine dacă ai credinţă. Dacă nu, e doar o manifestare superficială, care nu ajută la nimic", încheie medicul.

Sursa: adevarul.ro