Cea mai mare frică a lui Bill Gates
Bill Gates şi-a explicat cea mai mare frică într-un interviu recent. Nu îi e teamă de cutremure, vulcani şi de alte cataclisme naturale, ci de o epidemie devastatoare.
Cel mai bogat om din lume a declarat într-un interviu că vede mult mai posibilă şi mai devastatoare o epidemie precum gripa decât un cutremur sau ciocnirea cu un asteroid. Gates conduce o fundaţie care luptă cu mortalitatea infantilă, malaria, poliomelita. Gates se declară optimist, din 1990, mortalitatea infantilă a scăzut la jumătate. Are însă şi scenarii apocaliptice care îl înspământă.
Ce-ar putea omorî zeci de milioane de oameni în următorii 20 de ani, aceasta e întrebarea care-l preocupă pe miliardar. Probabilitatea e mică să apară vreo explozie vulcanică, un cutremur gigantic sau ciocnirea cu un asteroid, spune Gates. Mai e şi ameninţarea războiului, dar cea mai periculoasă formă de conflict, cel nuclear, pare deocamdată departe.
"Să ne uităm la catastrofele secolului 20. În Primul Război Mondial au murit cam 25 de milioane de oameni. În Al Doilea Război Mondial au mai murit alte 65 de milioane. Dar a mai fost un moment grav, gripa spaniolă". Gripa spaniolă şi-a avut apogeul în anii 1918-1920, a infectat jumătate de miliard de oameni. Peste 50 de milioane au murit din cauza pandemiei.
Gates e îngrijorat de ravagiile pe care le-ar putea face o astfel de boală în zilele noastre, când circulaţia pe glob e mult mai simplă. A lucrat la un model de răspânidire a unei pandemii în zilele noastre şi rezultatele ar fi mult mai grave în cazul unui echivalent al gripei spaniole. "În 60 de zile, boala ar fi prezentă în toate marile centre urbane de pe întreg globul. Asta nu s-a întâmplat în cazul gripei spaniole", spune Gates în interviul pentru Vox.com.
Gates continuă cu o critică adusă guvernelor care sunt prea preocupate de război şi prea puţin pregătite să facă faţă problemelor reale: "Când vorbim dspre război găsim tot felul de reguli pe care guvernul le are gata stabilite. Când vorbim despre o pandemie care ar putea apărea, cine se ocupă, cine va putea să ţină sub control situaţia? Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat în cazul Ebola. Unde e echivalentul pregătirii militare? Unde sunt acei oameni pe care-i chemi să intervină când ai o situaţie gravă. Oamenii care lucrează voluntar cum vor fi protejaţi? Cine are grijă în caz că au fost expuşi în faţa bolii? Care sunt regulile pentru carantină? A fost totul la întâmplare în cazul Ebola".