MENIU

Ce va păți un elev dacă refuză să poarte mască la școală - Precizări importante de la ministrul Educației

Masca de protecție, obligatorie la cursuri, în școală

Ministrul Educației a făcut precizări importante înainte de deschiderea anului școlarr pe 13 septembrie. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un elev va refuza să poarte mască, obligatorie în interiorul școlii și la cursuri, Sorin Cîmpeanu a amintit că nu este adeptul „abordărilor negative” în fiecare unitate de învățământ există acei profesori responsabili cu protecția sanitară. Acesta a respins categoric în acest caz și posibilitatea sancționării unui elev sau amendarea părinților.

„Nu sunt adeptul abordărilor negative. Am încredere că în școli se înțelege că obligativitatea purtării măștii în spațiile interioare, cu excepțiile precizate deja, derularea orelor de educație fizică, sau preșcolari sau elevii din învățământul special, masca va fi purtată. Am precizat că masca poate fi și medicală, dar poate fi și textilă, sunt măști mult mai ușor acceptate de către elevi, mai ales de către cei cu vârstă mică. Important este să aibă acoperit nasul și bărbia.

Sunt convins că nu vor exista aceste școli și este unul din atributele principale ale profesorilor și învățătorilor să explice elevilor de ce este important, de ce este necesar să poarte masca de protecție în interesul stării lor de sănătate și a stării de sănătate a colegilor și în ultima instanță a stării de sănătate în întreaga școală. (...)

Sunt convins că dialogul profesor elev, și fac cu această ocazie apel la unitate și înțelegere, la manifestarea empatiei din partea profesorilor pentru elevi în această perioadă mai mult decât oricând, prin acest dialog nu vor fi astfel de situații în care să nu poarte mască pentru că nu vor ei să poarte mască. Elevii au dovedit a fi mai înțelegători de multe ori decât noi, adulții. Este rolul profesorilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern de vineri.

Ministrul Educației a reamintit că „dacă respectăm regulile vom putea să facem posibilă derularea școli cu prezență fizică. Am spus atât timp cât sunt ministrul Educației voi face tot posibilul ca școlile să funcționeze cât mai mult cu prezență fizică. Este vorba de directorul unității de învățământ care este responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în unitatea de învățământ. Responsabilitatea poate fi partajată cu persoana desemnată pentru asigurarea protecției sanitare. În fiecare școală Ministerul Educației a cerut și are listă, nume și prenume, date de contact pentru fiecare persoană responsabilă în fiecare școală cu protecția sanitară. Deci directorul unității de învățământ și persoana desemnată sunt responsabile pentru acest lucru. Există reglementări legale care prevăd sancțiuni pentru zădărnicirea combaterii pandemiei de COVID-19. Sunt convins că nici unul dintre colegii noștri care au în sarcină managementul unităților de învățământ, managementul școlilor, nu își dorește să răspundă pentru zădărnicirea combaterii pandemiei de COVID-19. Sunt convins că regulile vor fi respectate în școli, așa cum s-a dovedit deja, mai riguros decât în orice alte medii”.