Ce trebuie să ştim fiecare dintre noi despre boala care l-a ucis pe Cornel Patrichi
Cancerul pulmonar este una din cele mai grave consecinte ale fumatului!
Intr-o bronhie sau in plaman se dezvolta o tumora maligna, care evolueaza mult timp fara simptome. In dezvoltarea ei, ea poate invada structuri anatomice invecinate (inima, vase, coaste) sau poate trimite celule la distanta, in alte organe (creier, ficat, oase), producand metastaze.
Factor de risc principal: fumatul (desi nu sunt foarte multi fumatori care fac cancer, se stie ca cca 85% dintre bolnavii cu cancer pulmonar sunt fumatori). Fumul de tigara este un amestec ucigator de substante cancerigene, care pot provoca mai devreme sau mai tarziu cancerul. De aceea, riscul fumatorilor este cumulativ, cu cat fumeaza mai multa vreme, cu atat creste riscul de cancer. Invers, cei care abandoneaza fumatul au un risc din ce in ce mai mic de a face cancer, ajungand insa ca nefumatorii abia dupa 10 ani.
Din nefericire, de multe ori cancerul pulmonar incepe sa se manifeste cand deja a evoluat mult timp in tacere, facand ca diagnosticul sa se puna adesea in faze avansate. Tusea (sau schimbarea caracterului tusei) este un simptom adesea neglijat de fumatori, care-l considera "normal".
Expectoratia cu striuri de sange sau chiar hemoptizia (expectorarea de sange) sunt adesea atat de alarmante incat pacientul se prezinta la medic in aceeasi zi. Pacientii mai pot acuza dureri toracice persistente, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, raguseala de aparitie recenta si care nu mai trece, lipsa de aer. Nici unul dintre simptome nu este tipic, scrie bzi.ro.