Ce trebuie să faci pentru a preveni îngrășarea în timpul vacanței
Peste două treimi dintre spanioli (71%) afirmă că se îngrașă în timpul călătoriilor pe care le fac în scop turistic, conform unui sondaj de opinie realizat de echipa 'entulínea' (Weight Watchers), care semnalează că aceasta se întâmplă din cauza renunțării la obiceiuri sănătoase. În privința modificărilor survenite, 75% dintre subiecți spun că nu mai respectă cele cinci mese pe zi recomandate de experți, iar 44% declară că tind să recurgă mai mult la fast food, relatează Europa Press, potrivit AGERPRES.
'Faptul de a sparge rutina are un aspect pozitiv din punct de vedere emoțional, însă în termeni de alimentație este bine ca această ruptură să nu scape de sub control. Puteți să vă flexibilizați orarul, să vă permiteți mai multe capricii gastronomice și să vă bucurați de experiența călătoriei, dar menținând controlul totdeauna', explică nutriționistul Yolanda Jiménez, colaborator al 'entulínea', care oferă zece sfaturi pentru a preveni acumularea de kilograme în plus în vacanță.
Păstrarea unor obiceiuri. Este adevărat că una dintre atracțiile călătoriilor este aceea de a putea sparge rutina și de a te bucura de lipsa unui program rigid, dar există obiceiuri la care este bine să nu se renunțe pentru ca organismul să nu se resimtă. Dintre acestea, este recomandabil să se păstreze obiceiul de a servi un mic dejun complet (cu cereale, lactate și fructe) și de a consuma cinci porții de fructe și legume pentru a nu lipsi fibrele.
Parcurgerea pe jos a zonei turistice. O bună metodă pentru a fi cât mai activi în vacanță este aceea de a lăsa mașina în parcare și de a renunța, pe cât posibil, la transportul public. Faptul de a vizita zone turistice mergând pe jos este un mod de menținere a formei fizice și, în plus, o ocazie de a descoperi colțuri de lume pline de farmec.
Evitarea tentațiilor culinare din zonele de staționare de pe șosea. Sunt importante opririle pe șosea, dar acestea nu trebuie să se transforme în ocazii de a consuma în mod impulsiv snackuri calorice. De aceea, o variantă ar fi să fie luate de acasă pentru călătorie fructe proaspete sau fructe uscate neprăjite.
Ținerea sub control a consumului gustărilor aflate în minibarul camerei de hotel. Unul dintre pericolele care pândesc în momentele de relaxare din hotel este acela de a nu rezista gustărilor aflate la îndemână în minibarul din cameră. Acesta nu obișnuiește să conțină sortimente cu un conținut scăzut de calorii, fapt pentru care o soluție ar fi să fie umplut cu fructe sau cu iaurt degresat, de exemplu.
Analizarea meselor de tip bufet de la hotel. Odată sosit momentul de a savura mâncarea la hotel, este ușor să vă lăsați impresionați de varietatea gastronomică a bufetelor. De aceea, înainte de a începe umplerea farfuriei, este de preferat să se analizeze întreaga ofertă disponibilă și să se facă o alegere echilibrată.
Alegerea unor meniuri echilibrate la restaurant. A lua masa la restaurant timp de o săptămână poate face ravagii dacă nu se încearcă păstrarea unui echilibru nutrițional. Cu alte cuvinte, trebuie încercat ca delicatesele locale să nu eclipseze prezența în meniul propriu a legumelor și fructelor, de exemplu. Pe pe de altă parte, dacă la prânz meniul a fost copios, cina trebuie să fie ușoară pentru a compensa excesele.
Gătirea meselor chiar de către turist. Fără îndoială, ceea ce mâcăm poate fi controlat mai bine dacă gătim singuri mâncarea. Dacă locul de cazare dispune de bucătărie, este bine ca masa la restaurant să fie combinată cu mâncăruri elaborate personal.
Limitarea ciugulitului între mese. Este bine să nu se abuzeze, de exemplu, de aperitivele foarte calorice. O bună măsură este aceea de a limita numărul de gustări și de a le cere în mod gradual, evitând în acest fel mâncatul doar de dragul de a mânca.
Evitați abuzul de băuturi îndulcite cu zahăr ori alcoolice. În perioadele de vacanță crește consumul acestora. Alternarea lor cu alt tip de băuturi poate fi soluția pentru a ține în frâu consumul celor cu un conținut caloric mare. De exemplu, între două pahare cu vin se poate bea apă.
Căutarea unor locuri de cazare cu dotări pentru sport. Este posibil de păstrat doza zilnică de sport dacă locul de cazare dispune de instalații adecvate (piscină sau sală de gimnastică). Dacă a fost ales campingul sau un apartament, se poate rezerva jumătate de oră dimineața sau la sfârșitul zilei pentru a alerga prin împrejurimi.