MENIU

Ce trebuie să faci în caz de BLACKOUT electric. Sfaturi simple care fac diferența pe întuneric

Indiferent de cât de mică sau mare este probabilitatea producerii unor pene majore de energie electrică, nu strică dacă suntem pregătiți pentru un astfel de scenariu. Mai ales că multe dintre pregătiri sunt banale, nu necesită aproape niciun efort, dar pot face diferența în cazul în care astfel de incidente s-ar întâmpla. 

Primul lucru evident este că trebuie să asigurăm alimentarea electrică a unor aparate esențiale și să compensăm ieșirea din uz a altora. 

Bateriile, acumulatori, powerbankurile sau alte device-uri autoîncărcabile sunt esențiale. Așadar, asigură-te că le ai la îndemână, de preferat într-o trusă de prima ajutor, de genul celei folosite pentru cutremur.

Oficialii se tem de o supraîncărcare a rețelei energetice naționale. Ce ne recomandă Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic

Asigură-te că știi să acționezi și mecanic incuietorile/yalele electrice. Când se întrerupe curentul, acestea rămân în poziția închisă. Alta variantă este să te asiguri că există ieșiri alternative.

Nu lăsa niciodată rezervorul mașinii aproape gol. Dacă se întrerupe curentul, nu vor funcționa nici pompele de carburanți.

Dacă ești dependent de un dispozitiv medical alimentat electric, asigură-te că ai un back-up.

Pe întuneric, este de preferat să folosești, mai ales pentru deplasare, device-uri electrice, nu cu flacără deschisă, pentru a reduce riscul de a provoca un incendiu.

Lasă un întrerupător de la o sursă de iluminat deschis, ca să observi când revine alimentarea. Scoate restul aparatelor din priză, la reluarea curentului pot apărea șocuri electrice care să le afecteze.

Mai multe articole despre:
blackout electric blackout lumina intrerupta