Formarea noului Guvern. Ce mutări va face Ludovic Orban
Premierul desemnat, Ludovic Orban, are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere votul de încredere în Parlament asupra programului și a componenței noului Guvern minoritar. Pentru a trece de Parlament, noul Guvern PNL, minoritar, are nevoie de cel puțin 233 de voturi și este la mâna lui Victor Ponta. Fără Pro România, are nevoie de cel puțin 15 voturi pentru învestire.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului și a întregii liste a Cabinetului.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, la 15 octombrie 2019, în funcţia de prim-ministru pe liderul PNL, Ludovic Orban. Noul Guvern va avea un mandat scurt, de un an, până la alegerile parlamentare din 2020.
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban
În zilele de 11, 14 şi 15 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a avut mai multe runde de consultări cu partidele politice parlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată la 10 octombrie 2019, cu 238 de voturi "pentru" şi patru "împotrivă".
Lista cu noul Guvern, în 10 zile
În termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului (art. 103, alin. 2 din Constituţie).
Birourile permanente ale celor două Camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor, se arată în art. 86 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ludovic Orban a declarat, marți, că va prezenta propunerile pentru miniștri numai după negocierile cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură.
Votul de învestitură în Parlament, în 15 zile
Ședința comună pentru votul de învestitură are loc la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului și numai după audierea membrilor Guvernului propus.
Tot birourile permanente stabilesc data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).
Înainte de ședința pentru votarea noului Guvern, membrii acestuia vor fi audiați în comisiile de specialitate pentru acordarea avizelor.
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.
Ședința comună a Camerelor Parlamentului pentru votarea noului Guvern
În ședinţa comună a camerelor, premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Au loc dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.
După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret cu bile.
Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi Guvernul.
Noul Guvern depune jurământul în fața președintelui României
Primul-ministru şi membrii Guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul, începând cu data depunerii jurământului.
Dacă Guvernul cade la votul din Parlament, este desemnat alt premier de către șeful statului și se reia aceeași procedură.
În cazul în care Guvernul nu a fost validat în parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe Preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
„Aritmetica parlamentară”. Guvernul PNL, la mâna Pro România
Pentru a trece de Parlament, noul Guvern PNL, minoritar, condus de Ludovic Orban are nevoie de cel puțin 233 de voturi.
Potrivit Realitatea TV, Guvernul PNL se poate baza pe susținerea PNL - 95 voturi, USR - 40 voturi, ALDE - 22 voturi, PMP - 18 voturi, UDMR - 30 voturi, Minoritățile naționale - 17 voturi, Neafiliați - cel puţin 5 voturi.
Astfel, ar aduna 227 de voturi, cu 6 mai puțin decât este nevoie pentru a primi votul de învestitură.
Cu cele 30 de voturi ale Pro România ar trece cu brio testul în Parlament, având în total 257 de voturi.