Ce sunt smochinele, atât de des pomenite în Biblie - Adevărul despre aceste fructe lăudate, dezvăluit de Ovidiu Bojor
Smochinul, simbol al prosperității, este bine cunoscut și apreciat încă din Antichitate. Egiptenii îl considerau medicament iar Biblia îl evocă adesea.
În România s-au făcut încercări reușite de introducere a smochinului, în sudul și vestul țării.
Smochinul reprezintă un simbol al prosperității, bunăstării și siguranței, pomenit în multe pasaje biblice, alături de vița-de-vie.
Idealul de pace și prosperitate se rezuma la: „fiecare să poată sta sub propria viță-de-vie și sub propriul smochin”.
Beneficiile pentru sănătate ale smochinelor sunt nenumărate. Smochinele sunt o sursă bună de antioxidanți, ce ajută la protejarea organismului de daunele provocate de radicalii liberi.
Smochinele au o textură și o aromă unică care le face populare atât în mâncăruri dulci, cât și în cele sărate. În plus față de gustul lor deosebit, smochinele sunt, de asemenea, pline de nutrienți și beneficii pentru sănătate, potrivit doctorulzilei.ro.
Ce conțin smochinele
O smochină de mărime medie conține aproximativ:
37 calorii
0,2 grame de grăsime
0,9 grame de proteine
9,6 grame de carbohidrați
1,5 grame de fibre
194 miligrame de potasiu
10 miligrame de magneziu
6 micrograme de vitamina K
0,1 miligrame de vitamina B6
Smochinele sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți, care ajută la protejarea organismului de daunele provocate de radicalii liberi.
Smochinii sunt pomi care cresc încet, cu o durata de viață mare, ei putând trăi până la 100 de ani. Fac fructe aproximativ zece luni pe an. Frunzele mari și de culoare verde închis erau folosite la împachetat. Fructele, de culoare verde închis, se consumă proaspete sau conservate. Prăjiturile cu smochine uscate constituiau o hrană excelentă, ușor de purtat de către nomazi.
În prezent, smochinul este mult cultivat în țările din jurul Marii Mediterane, în America de Nord, Africa Centrală și India. În regiunile cu climat subtropical, smochinul este reprezentat de arbori de 10-15 metri, iar în regiunile cu climat temperat prin arbuști de 13-18 metri.
În țară noastră, smochinul crește sub formă unei tufe de 2-3 metri înălțime, dar numai în zonele din sudul țării. Coroana este foarte largă, atingând diametrul de 2,5-6 m.
Smochinele și beneficiile uluitoare pentru sănătate
Smochinele - fibre dietetice
Smochinele sunt o sursă bună de fibre dietetice, care sunt esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți digestive.
Fibrele ajută la promovarea mișcărilor intestinale regulate și pot ajuta la prevenirea constipației.
Fibrele din smochine ajută, de asemenea, la promovarea creșterii bacteriilor intestinale benefice, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea generală a intestinului.
Smochinele și sănătatea inimii
Acest fruct este o sursă bună de potasiu, care este important pentru sănătatea inimii. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă.
Fibrele din smochine pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, ceea ce poate reduce și mai mult riscul de boli de inimă.
Smochinele și controlul zahărului din sânge
Fibrele din smochine ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele încetinesc absorbția zahărului în fluxul sanguin, ceea ce limitează oscilațiile mari ale nivelului de zahăr din sânge.
Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru persoanele care riscă să dezvolte diabet.
Smochinele și sănătatea oaselor
Smochinele sunt o sursă bună de calciu, care este important pentru menținerea oaselor puternice. Calciul este esențial pentru creșterea și menținerea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei.
Rolul smochinelor în controlul greutății corporale
Smochinele sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi. Astfel că reprezintă o alegere bună pentru persoanele care încearcă să își controleze greutatea.
Fibrele din smochine promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la reducerea aportului caloric global.
Smochinele și sănătatea pielii
Smochinele sunt o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea pielii de deteriorarea radicalilor liberi.
Vitamina C din smochine este, de asemenea, importantă pentru sănătatea pielii, deoarece joacă un rol în producția de colagen, care este esențial pentru o piele sănătoasă, mai notează doctorulzilei.ro.
Recomandări terapeutice ale smochinelor, făcute de dr. Ovidiu Bojor
Cum se pot consuma smochinele - indicații ale dr. Ovidiu Bojor
De ce a blestemat Hristos smochinul?
Ucenicii s-au mirat foarte tare că s-a uscat smochinul, deși Hristos făcuse până atunci minuni și mai mari. O astfel de minune era o noutate pentru ei; acum, pentru prima oară, Și-a arătat Hristos puterea Lui pedepsitoare.
„Și văzând un smochin lângă cale, a venit la el și n-a găsit nimic în el decât numai frunze” (Matei 21, 19). Un alt evanghelist spune: „Că încă nu era vremea smochinelor”. Dacă nu era vremea smochinelor, pentru ce evanghelistul acesta mai spune că „a mers să vadă de va găsi ceva în el”? De aici se vede că aceasta era numai o bănuială a ucenicilor; că ucenicii nu erau încă desăvârșiți. De altfel, evangheliștii scriu totdeauna în Evangheliile lor și ce bănuiau ucenicii. După cum bănuiala lor era că Hristos S-a dus la smochin ca să vadă de va găsi ceva în el, tot așa, tot o bănuială a lor era că l-a blestemat, pentru că smochinul n-a avut rod.
– Dar atunci pentru ce l-a blestemat?
– Pentru ucenici; ca să le dea curaj, să-i întărească. Până atunci, Hristos făcuse numai bine; nu pedepsise pe nimeni; trebuia, dar, să dea dovada că are și puterea de a pedepsi, ca să afle și ucenicii și iudeii că poate usca pe răstignitorii Lui, dar de buna Sa voie îi iartă și nu-i usucă. N-a vrut să-Și arate puterea Sa pedepsitoare asupra oamenilor, ci a dat dovadă de această putere, blestemând un pom. Când se întâmplă una ca aceasta cu un pom, cu un animal necuvântător sau cu un loc, nu iscodi, nu spune: „Era drept să se usuce smochinul, dacă nu era vremea smochinelor?”. A grăi așa este cea mai mare ocară; ci uită-te la minune; minunează-te și slăvește pe Cel ce a făcut minunea.
– Dar atunci pentru ce a dat o astfel de înfățișare acestui fapt și pentru ce acest temei pentru blestem?
Uscarea smochinului nu are această însemnare ci, după cum am spus, arată puterea pedepsitoare a lui Hristos. De altfel cuvintele: „Că nu era vremea smochinelor” ne arată că nu S-a dus la smochin pentru că-i era foame, ci pentru ucenicii Săi. Ucenicii s-au mirat foarte tare că s-a uscat smochinul, deși Hristos făcuse până atunci minuni și mai mari. Dar, după cum am spus, o astfel de minune era o noutate pentru ei; acum, pentru prima oară Și-a arătat Hristos puterea Lui pedepsitoare. De aceea nici n-a făcut minunea aceasta cu un alt pom, ci cu un smochin, cel mai umed dintre toți pomii, ca și prin aceasta să se arate și mai mare minunea. Și ca să afli că minunea aceasta a făcut-o Hristos pentru ei, ca să-i îndemne să fie curajoși, ascultă ce le spune mai departe!
– Ce le spune?
„Și voi veți face lucruri mai mari dacă veți avea credință și nu vă veți îndoi” (Matei 21, 21). Vedeți, dar, că totul s-a făcut pentru ei, ca să nu se teamă și să nu se înfricoșeze de uneltiri și de necazuri. De aceea, pentru a-i lipi de rugăciune și de credință, le mai spune încă o dată: „Dacă veți avea încredere în credință și în rugăciune, nu veți face numai această minune, ci veți muta și munții si veți face și alte minuni mai mari”.
(Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, traducere de Pr. D. Fecioru, în „Părinți și Scriitori Bisericești”, vol. 23, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1994, pp. 770-772).