Ce spune Papa Francisc despre cei care nu vor să poarte mască: „Sunt incapabili să iasă din mica lor lume”
Papa Francisc îi critică pe cei care sunt împotriva purtării măștilor și a restricțiilor pentru a micșora răspândirea noului coronavirus. Opiniile Suveranului Pontif sunt cuprinse în volumul de interviuri „Să visăm: Calea către un viitor mai bun”, ce urmează să fie lansat la începutul lunii decembrie.
„Anumite grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanţa, manifestând împotriva restricţiilor de deplasare - ca şi cum măsurile pe care guvernele trebuie să le impună pentru binele poporului reprezintă un fel de atac al politicienilor împotriva libertăţii lor individuale”, a acuzat PPapa în cartea de interviuri „Un temps pour changer”, care va apărea în franceză pe 2 decembrie, la editura Flammarion, potrivit AFP, relatează Agerpres.
Suveranul Pontif i-a criticat în special pe cei care se împotrivesc ideii „de a fi obligaţi să poarte o mască”, o obligaţie descrisă drept „un abuz de putere din partea statului”, fără a le păsa de cei care şi-au pierdut locurile de muncă şi nu dispun de beneficii de securitate socială.
„Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii lui George Floyd (...), sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, a adăugat papa.
Moartea brutală a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb la sfârşitul lui mai, a declanşat un val de manifestaţii în SUA şi în lume, ducând la nașterea mișcării Black Lives Matters (BLM). Suveranul Pontif, foarte angajat în apărarea minorităţilor, a declarat la momentul respectiv că orice formă de rasism este „intolerabilă”, mai scrie AFP. Papa îi laudă pe cei care au protestat împotriva „uciderii oribile” a lui George Floyd. Acesta a murit pe 25 mai 2020 după ce a fost imobilizat la sol de poliţiştii din Minneapolis, și placat prin apăsare pe gât și spate, timp de 8 minute și 46 de secunde.
Cei care se împotrivesc purtării măştilor nu se vor revolta nici „împotriva suburbiilor în care copiii duc lipsa apei şi a educaţiei” sau pentru ca „sumele enorme investite în comerţul cu arme să fie folosite la hrănirea întregii rase umane şi la şcolarizarea fiecărui copil”, a mai estimat Papa Francisc.
Papa, în vârstă de 83 de ani, critică în cartea sa, fără a le numi, şi „guvernele care au ignorat probele dureroase ale creşterii numărului de morţi cu consecinţe inevitabile şi grave” pentru a favoriza economia. El a recunoscut totuşi că majoritatea guvernelor au acţionat în mod responsabil, impunând măsuri stricte pentru limitarea răspândirii epidemiei.