MENIU

Ce se va întâmpla cu centralele de apartament: legea a fost modificată în Camera Deputaților. Românii care NU vor fi afectați de noile prevederi

Ce se va întâmpla cu centralele de apartament: legea a fost modificată în Camera Deputaților

Deputaţii au modificat legea privind performanţa energetică a clădirilor, prin care se dorește înlocuirea centralelor de apartament care nu corespund noilor indici de performanță energetică.

Proiectul privind eficiența energetică a clădirilor, care va avea impact inclusiv asupra viitoarelor centrale de apartament, a fost adoptat, joi, în Camera Deputaților. 

Inițiatorii legii arată că, prin această lege, românii nu vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament. Legea vizează, mai degrabă, dezvoltatorii imobiliari și primăriile, care vor avea de respectat anumite standarde atunci când construiesc locuințe sau când reabilitează blocuri mai vechi.

Proiectul încurajează prosumatorii să investească în sisteme de stocare a energiei, pentru a echilibra sistemul energetic. În prezent, oamenii care au panouri fotovoltaice au această mare problemă: produc mai mult decât necesarul în anumite perioade, dar nu au capacitatea de stocare.

Legat de autorizarea unor construcții începând cu 2026: acest lucru presupune materiale de construcții care izolează și ajută creșterea performanței energetice și de confort a locuințelor.

Când să dai drumul la centrala de apartament, în funcție de blocul în care locuiești

În transpunerea Directivei Europene în legislația românească nu există nicio prevedere care să oblige proprietarii români de locuințe să înlocuiescă centralele de apartament. Comisia Europeană a a pus în discuție acest aspect, însă deocamdată se așteaptă pentru a vedea și poziția noului Parlament European.

Legea are 3 puncte esențiale:

1. Toate modificările se referă la standarde aplicabile pentru Certificatul de Eficiență Energetică, care se eliberează obligatoriu și acum;

2. Nu s-au stabilit competențe noi pentru autoritățile de control sau pentru furnizorii de energei. Normele în vigoare au rămas nemodificate.

3. Nicio autoritate nu a primit vreo competență de control în plus care să le permită să verifice și să oblige proprietarii din România să scoată din apartamente centralele pe combustibil fosit.   

Proprietarii din România nu au obligația să scoată din apartamente centralele de apartament.

Propunerea votată are rolul de a armoniza legislația națională cu cea europeană, mai exact cu prevederile Directivei Revizuite privind Performanța Energetică a Clădirilor, adoptată în aprilie 2024.