MENIU

Ce se întâmplă în creierul copiilor infectaţi cu virusul Zika după naştere. Medicii sunt şocaţi

<p>Ce se &icirc;nt&acirc;mplă &icirc;n creierul copiilor infectaţi cu virusul Zika după naştere. Medicii sunt şocaţi</p>

Cercetătorii americani au anunțat că au găsit dovezi ale faptului că virusul Zika se poate multiplica în creierul copiilor aflați în perioada fetală, chiar și la șapte luni după ce mamele lor au fost infectate, potrivit unui studiu publicat marți. În plus, oamenii de știință au demonstrat că acest virus poate persista chiar și după aducerea pe lume a copiilor, informează Reuters.

Concluziile recente confirmă ipotezele anterioare conform cărora virusul Zika, transmis de țânțari, se poate dezvolta în creierele fetale și în placentele mamelor. ''Descoperirile noastre arată că Zika poate continua să se multiplice în creierele copiilor chiar și după naștere și că virusul poate persista în placentă timp de câteva luni — mult mai mult decât ne-am așteptat'', susține într-o declarație Julu Bhatnagar, lider al echipei de patologie moleculară din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Descoperirea poate contribui la înțelegerea modului în care virusul Zika determină malformații devastatoare în cazul nou-născuților și pierderea sarcinilor chiar și în cazul în care mamele infectate nu s-au confruntat decât cu o suferință minoră.

Cu o lună în urmă, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că Zika nu mai constituie o urgență internațională, însă a subliniat importanța eforturilor pe termen lung împotriva virusului, care a fost asociat cu venirea pe lume a mii de copii cu malformații și complicații neurologice.

În cadrul studiului, oamenii de știință din cadrul CDC au testat probe de țesut de la 52 de pacienți suspectați de infecție cu Zika, inclusiv țesuturi cerebrale prelevate de la opt nou-născuți diagnosticați cu microcefalie și care au decedat ulterior. În plus, cercetătorii au testat probe de țesut placentar de la 44 de femei — dintre care 22 aduseseră pe lume copii aparent sănătoși și 22 care au pierdut sarcinile, care au născut copii morți sau ai căror bebeluși au fost diagnosticați cu microcefalie.

Zika este un virus care cauzează microcefalie, o malformație rară ce face ca nou-născuții afectați să aibă capetele și creierele anormal de mici, fapt ce poate duce la dizabilități pe toată durata vieții, conform Agerpres.

Oamenii de știință au identificat Zika în țesutul cerebral al copiilor și în cel placentar chiar și la mai bine de șapte luni după ce mamele contractaseră virusul. În plus, într-unul dintre cazuri, aceștia au găsit dovezi ale virusului care reușise să se multiplice în creierul unui copil diagnosticat cu microcefalie și care a murit la două luni după naștere.

În corpul tuturor celor opt bebeluși cu microcefalie a fost descoperită prezența virusului Zika. Mamele lor contractaseră virusul în timpul primului trimestru de sarcină, acest lucru subliniind faptul că Zika este mai periculos la începutul perioadei de graviditate, mai arată sursa citată.

''Nu știm cât timp rezistă virusul, însă persistența sa poate avea urmări pentru copiii născuți cu microcefalie și pentru cei aparent sănătoși, ale căror mame au contractat virusul Zika în timpul sarcinii'', avertizează Bhatnagar.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul CDC, ''Emerging Infectious Diseases''.

Nu au fost dezvoltate încă tratamente sau vaccinuri împotriva virusului Zika.

 

Mai multe articole despre:
bebeluşi virusul Zika microcefalie