Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu dormi. Modificările oră de oră
Lipsa de somn poate duce la probleme severe de sănătate, de la probleme cu inima până la halucinații severe.
Iată ce se intampla in copul tau in cazul unei privari extreme de somn.
Dupa ce au trecut 6 ore de nesomn
Dupa o noapte de nesomn, organismul incepe sa produca in exces cortizol (hormonul stresului). Excesul de cortizol, te face mai iritabil si anxios ceea ce duce la tensiune si confuzie.
Dupa ce au trecut 12 ore de nesomn
Creierul incepe sa opreasca toate functiile mentale non-esentiale precum timpul de reactie sau capacitatea de a lua decizii. Te simti obosit, insa esti inca capabil de a gestiona sarcinile zilnice.
Dupa ce au trecut 24 ore de nesomn
Vei trece printr-un paradox: in loc sa te simti obosit, vei avea o crestere brusca a nivelului energetic si este posibil sa te simti mai productiv decat de obicei.
Toate simturile devin mai ascutite si lumea va parea mai placuta. Toate acestea se intampla intrucat creierul incearca sa compenseze lipsa somnului prin cresterea nivelului de dopamina. Totusi, daca vei depasi acest punct, vei incepe sa te confrunti cu consecinte mai putin placute.
Dupa ce au trecut 36 ore de nesomn
Memoria incepe sa slabeasca, iar timpul de reactie scade pe masura ce creierul continua sa salveze energia pentru a putea functiona. Daca vei reusi sa mai ramai inca o noapte fara sa dormi, vei incepe sa te simti foarte rau. Anumite functii fizice se opresc, ca de exemplu sistemul imunitar si metabolismul ceea ce face ca epuizare sa devina chiar mai profunda.
Dupa ce au trecut 48 ore de nesomn
Lucrurile devin teribile si de acum poti incepe sa halucinezi. Lipsa de substante chimice vitale si de anumiti nutrienti vor declansa reactii in creierul tau superstimulat, ceea ce are ca efect aparitia iluziilor.
Poti vedea si auzi lucruri care nu sunt reale, precum soapte, sunete ciudate, vedenii. Poti incepe sa pierzi notiunea timpului si sa uiti lucruri de baza ca de exemplu numele tau sau cum sa mananci.
Dupa ce au trecut 3-11 zile de nesomn
Aproape nimeni cu mintea intreaga nu a reusit sa ramana treaz peste 11 zile. Singurul record oficial ii apartine unui elev de 17 ani din San Diego, Randy Gardner, care in timpul unui experiment stiintific a reusit sa nu doarma timp de 264 de ore, adica exact 11 zile.