MENIU

Ce se întâmplă în corpul copiilor care consumă alcool

Vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani, arată cifrele UNICEF, iar 42% dintre minorii între 10 și 12 ani au băut ce puțin o dată. 

În același timp, aproape jumătate dintre tinerii de pana in 19 ani au s-au declarat consumatori. Cel mai des răspuns al adolescenților cu privire la motivație este aceea că-i relaxează și în dezinhibă.

Atâta vreme cât psihologii atrag atenția că 1 din 4 consumatori ajung la dependență, iar un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 40% dintre copiii români de 11 ani beau o dată pe săptămână, fapt care ne plasează pe locul 4 in lume, datele sunt îngrijorătoare. Mai ales că numărul adolescenților care ajung la urgență în stare de ebrietate crește.

Intoxicația cu alcool survine la ingerarea acestuia într-o perioadă scurtă de timp. Băut prea mult, și prea repede, alcoolul poate afecta respirația, ritmul cardiac, temperatura corpului si refluxul faringian, având potential de coma si deces.

Intoxicații pot avea loc, de asemenea, atunci când adulți sau copii beau accidental sau intenționat produse de uz casnic care conțin alcool. Simptomele sunt confuzie, vărsături, convulsii, mai puțin de opt respirații pe minut, decalaj mai mare de 10 de secunde între respirații, piele cianotică sau palidă, hipotermie sau leșin. Dacă suspectați că o persoană s-a intoxicat, are nevoie de ajutor de urgență.

Nu presupuneți că va adormi și-i va trece! De asemenea, nu lăsați o persoană inconștientă singură, s-ar putea îneca, din cauza dezechilibrării refluxului faringian. Nu incercați să-i provocați voma, deoarece se poate sufoca. Cât de mult alcool este prea mult? Spre deosebire de alimente, a căror digestie poate dura ore, alcoolul este absorbit rapid de organism - cu mult înainte de cele mai multe elemente nutritive.

Și este nevoie de mult mai mult timp pentru ca organismul să scape de el. O serie de factori pot crește riscul de intoxicații cu alcool, ca greutatea, starea generala de sanatate, timpul trecut de la ultima masă, combinația cu medicamentele, concentrația băuturii, rata și cantitatea consumului de alcool, nivelul de toleranță și anumite complicații.

Adică înecarea, asfixierea, deshidratarea severă, convulsii din cauza scăderii nivelului zahărului din sânge, hipotermia, care poate duce la stop cardiac, aritmii sau chiar oprirea inimii. Consumul exagerat de alcool poate provoca leziuni ireversibile ale creierului.

Așadar, dați un sfat copiilor, când îi vedeți că stau cu ceasurile cu ochii în calculator. Să citească 5 minute despre efectele consumului exagerat de alcool.

Mai multe articole despre:
alcool fresh refresh copii alcool