MENIU

Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când consumam puţini carbohidraţi

Dietele sărace în carbohidraţi, în care carbohidraţii constituie înte 5% şi 30% din totalul caloriilor consumate într-o zi (aproximativ 25-150 de grame zilnic), sunt la modă în prezent. Pentru multe persoane, aceste diete reprezintă un stimul eficace de pierdere a greutăţii şi de îmbunătăţire a sănătăţii. Totuşi, aceste diete ar putea avea un cost neprevăzut.

Din cauza modului în care funcţionează creierul uman, dietele sărace în carbohidraţi ar putea afecta abilitatea cognitivă. Pentru a înţelege dacă o dietă săracă în carbohidraţi ne face mai lenţi la minte, trebuie să înţelegem mai întâi cum funcţionează creierul.

Atunci când este observat în afara craniului, creierul uman pare nemişcat, însă atunci când funcţionează, el este o maşinărie biologică extraordinară. Creierul creează o „furtună electrică” în care 86 de miliarde de neuroni se activează aproape non-stop pentru a crea mozaicul de gânduri, emoţii şi imagini mentale ce poartă laolaltă numele de „minte”. Întreaga operaţiune consumă foarte multă energie, aproximativ 250-300 de calorii pe zi, adică 20%-25% din consumul de bază de energie al unui om.

În ceea ce priveşte alimentele, creierul este un consumator mofturos. La fel ca un copil ce pofteşte dulciuri, creierul preferă molecule simple de zahăr – mai exact, glucoză – iar atunci când creierul nu obţine glucoză, devine ursuz şi distrat. Deoarece corpul creează glucoză cel mai uşor prin metabolizarea carbohidraţilor, devine plauzibilă ipoteza conform căreia limitarea consumului de carbohidraţi afectează funcţionarea cognitivă.

Mai multe articole despre:
dietă creier carbohidraţi