MENIU

Ce se întâmplă când erupe un vulcan: diferențele dintre lavă și magmă de care trebuie să știi

Erupția unui vulcan este unul dintre cele mai puternice fenomene care are o forță de distrugere colosală pe Pământ. Geologii au studiat acest fenomen secole de-a rândul. Însă pentru a înțelege mai bine trebuie să știi care este diferența dintre magmă și lavă.

Ce este magma?

Magma este o piatră topită sau parțial topită care se formează în adâncurile Pământului în camerele de magmă aflate sub vulcan. Se formează în principal în regiunile continentale rupte, zonele de subducție și în creastăturile oceanelor medii.

Temperaturile magmei variază între 700 și 1600 grade Celsius. Pe măsură ce magma călătorește, temperaturile scad, ceea ce poate face ca aceasta să se solidifice înainte de a ajunge la suprafață. Dacă se acumulează într-o cameră aproape de suprafață, aceasta poate exploda la suprafață pentru a forma un vulcan și, ulterior va curge spre suprafață.

Dacă magma nu reușește să creeze un vulcan, ea se cristalizează fie în mantaua, fie în crusta, în ceea ce se numește pluton. În ambele scenarii, o mare parte din magmă răcește în cele din urmă și formează roci.

Ce este lava?

Odată ce magma ajunge pe suprafața Pământului și izbucnește de la un vulcan, este oficial cunoscută sub numele de lavă. Lava este observată ca un lichid roșu fierbinte care se varsă din crăpăturile din scoarța Pământului.

Lava poate erupe la temperaturi între 650 și 750 grade Celsius și este foarte vâscoasă și se fragmentează în cea mai mare parte prin extrudare. Lava intermediară este mai bogată în fier și magneziu și mai mică în silice și aluminiu.
Lava este mai fierbinte de la 750 la 950 grade Celsius, și mai puțin vâscoasă.

Care este diferența dintre magma și lava vulcanică?

Așadar, magma dă naștere lavei, deoarece lava pur și simplu definită este magma care ajunge la suprafața pământului prin vulcani și alte orificii. Magma, pe de altă parte, este roca topită depozitată în scoarța Pământului.

Sursa

Mai multe articole despre:
Vulcan lavă magmă