MENIU

Ce scrie presa străină despre OUG pe legile justiției: îi vine mănușă lui Dragnea

<p>Termen la ICCJ pentru Dragnea</p>

Prestigioasa publicație New York Times comentează în ediția online Ordonanța de urgență pentru legile justiției adoptată luni de Guvernul de la București. "Există temerea că va produce un adevărat dezastru în investigațiile penale", scrie publicația americană.

"Ordonanța publicată marți ar putea influența urmărirea penală a președintelui PSD, Liviu Dragnea, cercetat pentru delapidarea fondurilor UE", arată NY Times, care precizează că procurorul din dosar nu are vechimea de 10 ani necesară în cadrul noii măsuri.

Potrivit unei știri Associated Press preluate de Washington Post, ordonanța adoptată de Guvernul României le solicită procurorilor din cadrul agențiilor-cheie să aibă mai mulți ani de experiență, "apărând noi critici că s-ar putea produce un dezastru în investigațiile în curs".

Presa internațională preia acuzațiile venite din partea procurorului general, Augustin Lazăr, care a declarat că ordonanța "a creat multe probleme pentru procuratură, în special pentru Direcția Națională Anticorupție".

FoxNews remarcă faptul că măsura Guvernului a venit în aceeași zi în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a nominalizat un candidat pentru a fi următorul procuror anticorupție, "în ciuda faptului că organismul judiciar român (CSM - n.red) a declarat că nu este potrivit pentru această funcție".

Publicația americană amintește că ambasadorul SUA de la București, Hans Klemm, a declarat recent că sistemul de justiție al României a fost "desființat" de parlamentari cu "interese personale". Sistemul de justiție rămâne sub o monitorizare specială din partea Uniunii Europene, deoarece corupția a fost o problemă de lungă durată în țara est-europeană.

Premierul Viorica Dancilă a apreciat în termeni pozitivi ordonanța luată de guvernul pe care îl conduce, susținând că ar face sistemul judiciar mai eficient, remarcă presa străină.

 

Mai multe articole despre:
OUG oug 92