Ce salarii au românii care muncesc în Marea Britanie. 40% câştigă sub 1.000 de lire pe lună
Românii sunt plătiţi în Marea Britanie sub salariul mediu pe economie, cu aproape 40% câştigând mai puţin de 1.000 de lire pe lună, însă aproape toţi consideră că decizia de a pleca din ţară a fost bună.
Site-ul online AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a afla cȃt cȃștigӑ romȃnii din Marea Britanie, cȃt cheltuiesc aceștia pe chirie, care sunt intenţiile lor legate de cumpararea unei locuinţe în ţara gazda și cum apreciazӑ, în general, decizia lor de a veni în UK.
La întrebarea legatӑ de venituri, aproape 80% dintre romȃni au rӑspuns că obţin sub 2.000 lire sterline/lunӑ/membru de familie (aprox. 2.700 euro), 38% dintre ei trӑind cu mai puţin de 1.000£/lunӑ/persoanӑ (1.350 euro).
Salariul mediu în Marea Britanie este de 26.500£/an în 2015 (aproximativ 2.200 £/lunӑ ).
Salariul minim se calculeazӑ în funcţie de numӑrul de ore de muncӑ, plata minimӑ pentru o orӑ de muncӑ fiind de 6,5£. Pentru 48 de ore lucrate pe sӑptӑmȃnӑ, salariul ar fi de aproximativ 1.250£/lunӑ. De exemplu, salariul unei asistente medicale începe de la 21.000£/an și poate ajunge pȃnӑ la 67.000£/an în funcţie de experienţӑ, clinicӑ și specializare.
Aproximativ 35% dintre românii chestionaţi nu doresc sӑ-și cumpere o locuinţӑ în Marea Britanie datoritӑ preţurilor inaccesibile.
De asemenea, 33% și-ar dori o locuinţӑ dar nu îndeplinesc condiţiile pentru un credit în Marea Britanie iar 20% dintre romȃni sunt deja în cӑutarea unei locuinţe. Niciunul dintre cei care au rӑspuns chestionarelor noastre nu deţin încӑ o locuinţӑ în UK.
Legat de chirie, 60% dintre romȃni cheltuie sub 700 £/ lunӑ pe chirie. 20% dintre ei cheltuie între 700-1000 și doar un procent de 20% cheltuie mai mult. Preţurile pentru un studio încep de la 250-300 £/sӑptӑmȃnӑ în Londra, într-o zonӑ mai puţin solicitatӑ, neincluzȃnd cheltuielile.
De cele mai multe ori, romȃnii aleg sӑ împartӑ o camerӑ cu alţi colegi, reducȃnd astfel cheltuielile sau închiriazӑ o casӑ în care trӑiesc mai mulţi, de aici și diferenţele mari între preţurile oficiale practicate în Marea Britanie la chirii și cele raportate de cetӑţenii romȃni.
La întrebarea "Cum apreciaţi decizia dumneavoastrӑ de a veni în UK?", aproximativ 30% considerӑ decizia lor drept "bunӑ", declarȃndu-se mulţumiţi. Un sfert dintre ei recunosc cӑ deși decizia a fost una bunӑ, nu a fost totuși lipsitӑ de dezamӑgiri. Un procent de 15% nu ar mai veni în UK dacӑ ar putea alege din nou, iar 5% considerӑ decizia lor complet greșitӑ. Aproape un sfert dintre ei nu se pot încӑ pronunţa asupra acestui aspect.