Ce să faci dacă te inundă vecinul
Românii care se confruntă cu probleme la bloc trebuie să ştie că există o lege care reglementează aceste aspecte.
Cei păgubiți trebuie să solicite sprijinul celor de la asociația de proprietari care sunt obligați să vină la fața locului, să constate și să întocmească o constatare care îi poate servi proprietarului pentru despăgubiri sau dacă își acționează vecinul în instanță.
Reprezentantul asociației, fie că este președintele, un membru din comitet sau administratorul, trebuie să vină în blocul cu pricina ca să constate care este cauza avariei și să încheie un proces-verbal de constatare. Prezența acestuia este necesară pentru că inundația poate fi cauzată de o defecțiune la instalația comună a blocului sau la instalația dintr-un apartament.
Dacă inundația a fost provocată de instalația din apartamentul vecin, proprietarul trebuie să o repare de urgență, iar dacă este defectă instalația comună, trebuie să permită accesul unui instalator, pe care îl aduc cei de la asociație.
"Dacă proprietarul unui apartament ori spațiu sau oricare altă persoană care acționează în numele său provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spațiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligația să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparații“, art. 17.
„În cazurile în care în clădirile de locuințe unul dintre proprietari sau chiriași împiedică, sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalți proprietari ori chiriași, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanței să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum și plata daunelor", se arată în Legea asociațiilor de proprietari nr. 230/2007.