Ce recomandă experții în sănătate din Spania pentru tratarea OMICRON. Ce medicament este mai eficient? Ibuprofenul sau paracetamolul
Simptomele Omicron observate în ultima perioadă par să se asemene din ce în ce mai mult cu cele ale unei viroze obișnuite, spun medicii.
''Cel mult febră mare pentru câteva zile și ceva mai mult decât o răceală urâtă: strănut, durere în gât'', a declarat Lorenzo Armenteros de la Centrul de Sănătate Islas Canarias din Lugo pentru El Espanol.
Observațiile lui Armenteros și ale altor medici sunt în acord cu datele unui studiu preliminar care a arătat că tulpina Omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede în căile respiratorii superioare (nări, gât), în timp ce în cele inferioare (trahee, bronhii) ritmul său este de 10 ori mai lent decât în cazul Delta.
Există și cazuri de stare subfebrilă sau febră. Diferența dintre acestea două este că temperatura este mai mică sau mai mare de 38 de grade. În mod normal, pentru tratarea acestor simptome, recomandat ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Pentru tulpina Omicron însă, medicii spun că paracetamolul este mai sigur.
Aceasta este funcția principală a paracetamolului, reducerea febrei și a durerii, în comparație cu ibuprofenul, care este în principal antiinflamator și, prin urmare, prezintă mai multe beneficii în durerile musculare.
Paracetamolul este și opțiunea preferată pentru Hermenegildo Marcos, medic la Centrul de Sănătate Corrales del Vino din Zamora. Este mai sigur, deși are contraindicații pentru persoanele cu boli hepatice.
Sub formă de tablete de 450 sau 600 de miligrame, doza sigură este de până la patru grame pe zi.
Acest medicament are mai puține efecte secundare gastrointestinale decât ibuprofenul și este util, mai ales pentru durerile care nu provoacă inflamații și pentru episoade de febră, datorită efectului său analgezic și antipiretic.
Deși recunoaște că ibuprofenul ar putea fi de dorit, datorită procesului inflamator subiacent care poate ajuta în unele situații, medicul recomandă evitarea acestuia pe cât posibil.