Ce pedepse au primit poliţiştii din Constanţa care au torturat un agent sub acoperire
Trei polițiști de la BCCO Constanța care, în urmă cu doi ani, au torturat un investigator sub acoperire au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Constanța, iar un al patrulea agent a primit o pedeapsă cu suspendare. Decizia nu este definitivă.
Magistrații Curții de Apel Constanța au decis ca polițiștii Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ștefan Zaharia și Dragoș Emil Petcu să fie condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare.
De asemenea, instanța le-a interzis celor trei să îndeplinească funcția de polițist de la data rămânerii definitive a hotărârii și până când pedeapsa principală a închisorii este executată sau considerată ca executată.
Judecătorii au dedus din pedeapsa de patru ani de închisoare durata reținerii și a arestării preventive a acestora, respectiv din 24 mai 2013 până în 20 septembrie 2013.
Cel de-al patrulea polițist de la BCCO Constanța judecat în acest dosar, Cristian Dolană, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Cei patru au mai fost obligați de Curtea de Apel Constanța la plata a 1.650 de lei fiecare reprezentând cheltuieli judiciare.
Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
În septembrie 2013, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a lui Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ștefan Zaharia și Dragoș Emil Petcu pentru tortură, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals intelectual, precum și a lui Cristian Dolană pentru tortură și complicitate la infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.
Procurorii arătau, în actul de sesizare a instanței, că în noaptea de 2 spre 3 mai 2013, Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ștefan Zaharescu, Dragoș Emil Petcu și Cristian Dolană, toți polițiști la BCCO Constanța, desfășurau o acțiune privind combaterea traficului de droguri în zona unui club din stațiunea Mamaia, timp în care în aceeași zonă își desfășura activitatea și investigatorul sub acoperire T.F.C.
"În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe inculpatul Petcu Dragoș Emil, oferindu-i spre vânzare un plic cu substanță vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanță stupefiantă), a intervenit și inculpatul Teodorescu Bogdan Mircea, care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalți doi inculpați i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizație de percheziție domiciliară, inculpații Petcu Dragoș Emil, Teodorescu Bogdan Mircea și Zaharia Vlad Ștefan l-au dus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au făcut o percheziție, ridicând suma de 2.700 de lei prezentată de acesta din urmă", au scris procurorii în documentul citat.
Ulterior, având suspiciuni că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, cei patru polițiști de la BCCO Constanța l-au torturat fizic și psihic, pentru a-l determina să mărturisească faptul că este polițist sub acoperire, pentru a-l intimida și pentru a-l pedepsi că a dat dovadă de "lipsă de loialitate" când i-a testat.
"Faptele au fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu și în parte în vecinătatea acestuia. Investigatorul sub acoperire a fost încătușat, fără a fi întrunite cerințele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-și declina calitatea de polițist; a fost complet dezbrăcat în parcarea menționată (sub pretextul unei percheziții corporale) și lovit peste picioare cu o bâtă", au precizat procurorii.
Cei patru polițiști de la BCCO Constanța l-au amenințat pe investigatorul sub acoperire cu arma, pe care i-au pus-o la tâmplă și în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului. De asemenea, polițiștii au proferat amenințări la adresa investigatorului, a familiei sale și a colaboratorilor săi, au arătat procurorii.
"Inculpații au încetat seria violențelor fizice și psihice după circa o oră și jumătate și numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliție, după care s-au deplasat la sediul instituției la care își desfășurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 03.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de mențiuni false referitoare la acțiunea lor privind investigatorul sub acoperire", au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.
La data trimiterii în judecată, ofițerii de poliție judiciară Bogdan Mircea Teodorescu și Dragoș Emil Petcu, precum și agentul de poliție Vlad Ștefan Zaharia erau judecați într-un alt dosar în care procurorii DNA îi acuză de folosire de informații care nu sunt destinate publicității, în formă continuată.