Ce le-a mai dat prin minte cercetătorilor: agricultura pe Marte ar putea fi făcută așa
Se pare că în viitor, oamenii care vor coloniza planeta Marte ar putea să mănânce legume şi fructe proaspete, cultivate chiar pe solul mațial. Însă, condițiile neospitaliere ale plantei vor fi o adevărată provocare pentru cercetători.
Chiar dacă s-a descoperit că pe suprafața Planetei Roșii există apă, care reprezintă un element cheie pentru cultivarea legumelor și a fructelor, mai este nevoie și de alte elemente pentru ca opțiunea să fie fezabilă.
„Dacă ar fi să cultivăm plante pe Marte, ar trebui să recreem, în mod artificial, condițiile în care plantele se dezvoltă pe Pământ. Spre deosebire de planeta noastră, unde solul este umed și bogat în nutrienți și microorganisme, Marte are un sol extrem de arid, care conține chimicale toxice pentru oameni", au declarat cercetătorii.
Cum vor cercetătorii să cultive plante pe Marte
În plus, apa care se găsește pe Marte există, de obicei, în formă solidă, iar presiunea atmosferică joasă o face să fiarbă la numai cinci grade Celsius.
Oamenii de știință au găsit o soluție care combină ingineria, știința ADN-ului și știința computerelor, pentru a oferi funcții noi și îmbunătățite organismelor vii. Astfel, cu ajutorul biologiei sintetice, ar putea fi create lanuri de plante pe Marte.
Însă, acest lucru presupune construirea unei fabricii biologice. „Acolo, design-urile biologice de plante ar fi testate în condiții marțiene simulate. Cu ajutorul biologiei sintetice, procesele de fotosinteză și fotoprotecție ar fi îmbunătățite, la fel ca toleranța plantelor în fața secetelor și a frigului", au mai declarat cercetătorii.
Procesul de terraformare al planetei Marte va presupune un efort imens pentru omenire și va necesita soluții ingenioase pentru a depăși obstacolele impuse de un mediu extraterestru.
„Pentru noi, cei de pe Pământ, posibilitatea de a cultiva plante pe Marte ar fi o veste extrem de bună. Populația lumii crește, iar odată cu ea crește și nevoia de mâncare. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să mărim productivitatea agriculturii de pe Pământ, dar fără să afectăm mediul înconjurător în mod negativ – o provocare dificilă, de altfel", au mai declarat cercetătorii.