MENIU

Ce impact au planurile pe termen lung asupra sănătății tale psihice, conform cercetătorilor

Cu siguranță și tu ți-ai făcut planuri pe termen lung pe care nu ai apucat să le duci la bun sfârșit din diferite motive. În acest sens, profesoara Ashley Whillans de la Harvard Business School, ne explică de ce nu ar trebui să ne mai facem astfel de planuri.

Atunci când programul ni se aglomerează cu toții tindem să planificăm anumite aspecte ce ar trebui rezolvate pentru mai târziu, adică peste o săptămână sau o lună.

„Această nepăsare a timpului viitor reprezintă credința că vei avea mai mult timp în viitor decât ai în prezent. Tocmai din acest motiv, avem mereu tendința de a amâna angajamentele vreme de săptămâni sau luni bune, crezând că atunci vom avea programul eliberat", a declarat profesoara Ashley Whillans de la Harvard Business School.

Ei bine, această deziluzie se numește – „nepăsarea timpului viitor". Acest termen a fost inventat de cercetătorii Gal Zauberman și John G. Lynch într-un studiu din 2005 publicat în Journal of Experimental Psychology: General.

Studiul acestora arată că faptul că oamenii cred că vor avea timp în viitorul relativ apropiat pentru planurile pe care și le-au făcut, nu face decât să le provoace și mai mult stres.

„Hotărâm să facem câteva sacrificii acum cu promisiunea de a ne bucura de mai mult timp mai târziu", a spus Whillans. „Desigur, când ne trezim în viitor, nu avem mai mult timp. Doar repetăm aceeași greșeală".

Așadar, cu toții ne facem planuri trăind cu iluzia că vom avea timp, mai tâziu pentru a le duce la bun sfârșit, însă din păcate nu avem timp. Așa că cel mai bine ar fi să renunți la planurile pe termen lung și te ocupi de cele pe care le poți rezolva relativ repede. Astfel, vei scăpa și de un factor de stres.

Sursa

Mai multe articole despre:
stres planuri timp