Ce este STAREA DE CRIZĂ și cât de mult îi va afecta aceasta pe români
România ar urma să intre în stare de criză. Guvernul pregătește modificarea legii pentru securitatea şi apărarea țării în acest sens, potrivit informațiilor Realitatea PLUS. Acest proiect nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională.
Structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine care au sunt staționate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.
Conform proiectului de lege la care a lucrat guvernul în aceste zile, situația de criză se va institui la propunerea ministrului Apărării va trebui avizată de premierul în funcție și va fi introdusă printr-o hotărâre a CSAT.
Starea de criză va fi instituită în momentul în care, conform potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării ori să pună în pericol orice alte valori constituţionale.
Definiția aceasta se regăsește în proiectul de lege ce ar urma să fie adoptat săptămâna aceasta într-o ședință de Guvern.
Parlamentul este și acesta pregătit să adopte acest proiect, în procedură de urgență. În funcție de manifestarea situaţiilor de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale la nivel naţional sau în plan internaţional, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, CSAT poate să emită o hotărâre privind declararea situaţiei de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale sau a încetării acesteia.
Prin situația de criză în domeniul securității şi apărării naţionale se întelege o situaţie în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, ori de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.