MENIU

Ce este colesterolul HDL şi cum ne protejează de bolile de inimă?

<p>Ce este colesterolul HDL şi cum ne protejează de bolule de inimă?</p>

Colesterolul HDL (bun) este un factor important pentru bolile cardiovasculare. Nivelul scăzut de colesterol HDL (mai puţin de 40 mg/dL) creşte riscul bolilor de inimă. Rolul colesterolului bun este de a duce colesterolul din sânge înapoi în ficat, unde este eliminat din organism. Iar un HDL crescut se pare că protejează împotriva formării unor plăci pe artere care ar micşora diametrul acestora şi ar conduce la atac de cord sau cerebral.

Iată o serie de sfaturi care te vor ajuta să creşti colesterolul HDL:

Consumă suc de portocale şi colesterolul HDL va creşte

Dacă bei 3 pahare de suc de portocale pe zi vei creşte nivelul colesterolului HDL cu 21% în următoarele 3 săptămâni. Potrivit unui studiu britanic acest lucru înseamnă un consum de 330 de calorii pe zi.

Dacă reduci nivelul glicemiei vei creşte colesterolul HDL

Cu cât îţi creşte mai mult glicemia din cauza consumului exagerat de zahăr, cu atât mai mult va scădea nivelul colesterolului HDL. Tocmai de aceea este recomandat că cea mai importantă cantitate de carbohidraţi din dietă noastră să provină din cereale integrale, legume, fructe sau alimente sărace în grăsimi. Iar aceste produse vor avea că efect scăderea glicemiei.

Grăsimile bune cresc colesterolul HDL

Înlocuind grăsimile săturate cu grăsimi mononesaturate poţi nu doar să reduci valorile colesterolului rău, însă, de asemenea, creşte nivelul colesterolului bun. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Cornell University.

Colesterolul HDL poate creşte prin consumul de soia

În cazul în care înlocuieşti produsele provenite din carne cu cele din soia sănătatea inimi tale se va îmbunătăţi. Soia este săracă în grăsimi săturate şi bogată în grăsimi mononesaturate. De asemenea, produsele din soia sunt bogate şi în fibre. Diferite analize au scos la iveală faptul că isoflavone, un compus organic conţinut de soia, creşte nivelul colesterolului HDL cu 3% şi reduce riscul de a dezvoltă boli la inima cu 5%. Alte studii au stabilit faptul reduce valorile LDL, colesterolul rău cu 3% şi cel al trigliceridelor cu până la 6%, în cazul unui consum zilnic al produselor de soia.

Consumul moderat de alcool este asociat cu o creştere a colesterolului HDL

Se pare că un consum moderat de alcool este asociat cu un nivesl crescut al colesterolului bun. Alcoolul în cantităţi mici a fost asociat cu un risc scăzut în dezvoltarea bolilor de inima, atât la bărbaţi cât şi la femei.

Exerciţiile aerobice fac bine colesterolului HDL

Este indicat să faci exerciţii aerobice la intensitate medie, cel puţin 30 de minute 6 zile pe săptămâna. Practicarea lor este recomandată celor care vor să-şi crească colesterolul bun. Această este concluzia la care au ajuns mulţi specialişti în sănătate, conform sfatulparintilor.ro.