Ce s-a întâmplat cu Robor-ul după intervenția în forță a BNR
Efectele intervenției în forță a BNR de marți, din consiliul de politică monetară, când a decis să susțină prin pârghiile de care dispune o temperare a indicelui Robor, nu au fost atât de clare pe cât se preconiza.
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut uşor miercuri la 1,79%, de la 1,80% ieri, în timp ce indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a scăzut l fel de imperceptibil, de la 1,89% la 1,87%.
Cu toată intervenția BNR, care a injectat peste 9 milioane de lei în piață, nu a umblat la dobânda-cheie și a îngustat un coridor al împrumuturilor și depozitelor interbancare, Robor-ul a rămas peste nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, de 1,75%, rămas neschimbat din august 2015.
Dobânzile pe piaţa interbancară au explodat cu peste 60% în luna septembrie şi primele zile din octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte şi ajungând în jurul nivelului dobânzii-cheie pentru scadenţele de peste o lună.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Ministrul Finanţelor: BNR să găsească soluţii pentru a tempera creşterea ROBOR!
Ministrul Finanţelor a mers marți la sediul BNR, după ce indicele ROBOR a crescut alarmant. La finalul întâlnirii cu oficialii BNR, Mişa a declarat presei că specialiştii Băncii Centrale trebuie să găsească soluţii pentru a tempera creşterea ROBOR.
Pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară, BNR a decis ieri să injecteze în piaţă 9,35 mld. lei, nivel maxim de după 2013. Banca centrală nu a mai făcut operaţiuni repo (tranzacţii prin care băncile obţin lichiditate garantând cu anumite tipuri de colateral), din august 2015. Interesului băncilor pentru aceste operaţiuni de refinanţare reflectă nivelul modest al lichidităţii din piaţa monetară interbancară, vizibil şi din creşterea ratelor de referinţă ROBOR.
Pe înţelesul tuturor. Ce este ROBOR?
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.
În sens larg, pentru o persoană care are un credit în lei, ROBOR este indicele în funcţie de care cresc dobânzile la creditele în lei. În termeni economici, este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele.