MENIU

Ce e "Mişcarea de Tineret 64 de comitate", organizaţia atentatorului maghiar de la Tg Secuiesc

Beke Attila Istvan, în vârstă de 40 de ani, este şeful filialei din Târgu Secuiesc a "Mişcării de Tineret 64 de comitate". El a fost arestat preventiv aseară, pentru 30 de zile, pentru că intenţiona să detoneze o bombă artizanală la Parada de 1 Decembrie din oraş. Beke Attila Istvan a fost audiat vreme de două ore la DIICOT. 

"Mişcarea de Tineret 64 de comitate", din care face parte şi Attila Istvan, este o organizaţie extremistă antiromânească şi xenofobă, care militează pentru refacerea Ungariei Mari, respectiv pentru alipirea Transilvaniei.

Organizaţia are filiale în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Cluj, Arad şi Bihor. În luna iunie a acestui an, Mişcarea a organizat un marş în Târgu Secuiesc. În timpul acestuia, manifestanţii au scandat mai multe sloganuri împotriva României.

Organizaţia ar fi finanţată de mai multe ONG-uri, dar şi de administraţii locale afiliate partidului Jobbik.

Patru cetăţeni maghiari au fost declaraţi indezirabili de Ministerul de Interne, anul trecut. Este vorba despre Tyirityán Zsolt - membru al organizaţiei "Oastea Haiducilor", Zagyva Gyorgy Gyula - membru Jobbik şi al Mişcării de Tineret 64 de comitate, Szavay Istvan - membru Jobbik şi Mikola Bela SE CITESTE BELO- membru al organizaţiei "Noua Gardă Ungară".

Peste 20 de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea la cele 77 de evenimente organizate în ţară cu ocazia Zilei Naţionale.