Ce e de făcut când articulațiile încep să "scârțâie"
Cunoscută și ca reumatism degenerativ, artroza apare din cauza deteriorării cartilajului articular. Boala se instalează de-a lungul anilor, afectând mai ales articulațiile solicitate cel mai des: genunchii, spatele, șoldurile și degetele de la mâini.
Din cele în jur de o sută de boli reumatice, artroza este cea mai des întâlnită. Boala este mai frecventă la persoanele în vârstă, dar și la persoanele care practică anumite sporturi sau care au meserii solicitante din punct de vedere fizic.
Se estimează că 70% din populația de peste 65 de ani este afectată de artroză, boala fiind a doua cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
La nivel mondial, peste 600 de milioane de persoane suferă de artroză. În țara noastră, peste 3 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această afecțiune.
Cum se erodează cartilajul
Articulațiile unesc două oase acoperite de cartilaj, un țesut cu extremități lucioase, netede, și cu structură rezistentă. Cartilajul are două funcții majore: de amortizare a șocurilor și de alunecare. Un rol important în reînnoirea cartilajului îl au condrocite, celule cartilaginoase care secretă fibre de colagen.
Află care sunt cele mai bune soluții pentru durerile articulare AICI