MENIU

"Business Angels", noua lege care te poate ajuta să începi o afacere fără bani

<p>Bani pentru idei de afaceri</p>

Așa-numita lege "Business Angels" a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Noua reglementare conține facilități fiscale în favoarea persoanelor fizice care au calitate de investitori și poate face mai ușor accesul la finanțare a oricărui român cu o idee de afaceri.

Vă amintiți emisiunea "Arena Leilor" care a avut un oarecare succes cu ani în urmă la Televiziunea Publică? Oameni obișnuiți veneau cu diverse idei de business,  le prezentau unui "juriu" alcătuit din oameni de afaceri și aceștia urmau să decidă dacă investesc sau nu în planurile de business puse pe tapet.

Cam asta este ideea cu Business Angels: este vorba de investitori individuali, interesați să susțină financiar planuri de afaceri de dimensiuni mici sau mijlocii, în schimbul unei părți din viitoarea afacere.

Acum există și o lege care îi încurajează pe acești investitori individuali să se implice financiar în ideile de afaceri care sunt promițătoare. Noua lege va intra în vigoare la 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Ce conține Legea 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels? Legea reglementeaza conditiile in care persoanele fizice, denumite investitori individuali-business angels, pot beneficia de facilitati fiscale, urmare a dobandirii de parti sociale prin investitii in microintreprinderi si intreprinderi mici.

Investitorii de tip Business Angels trebuie să investească o sumă cuprinsa intre 3.000 de euro și 200.000 de euro, într-o firmă în care devine asociat dar nu deține mai mult de 49% din capitalul social al societatii in cauza.

Noile firme trebuie să îndeplinească anumite condiții:

a) sunt constituite ca societati cu raspundere limitata in conditiile art. 2 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sunt intreprinderi autonome in sensul Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) nu se afla in incapacitate de plata sau in stare de insolventa sau faliment si nu a fost deschisa procedura concordatului preventiv sau lichidarii societatii.

Prin derogare de la dispozitiile art. 67 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, investitorul individual-business angel este scutit de impozitul pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de 3 ani, din momentul dobandirii partilor sociale, pentru dividendele aferente partilor sociale dobandite.

De asemenea, prin derogare de la dispozitiile art. 67 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 571/2003, investitorul individual-business angel este scutit de impozitul pentru castigul stabilit conform art. 66 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, daca transferul partilor sociale are loc dupa trecerea unui termen de cel putin 3 ani de la dobandire.

Ideile de afaceri nu pot aplica chiar în orice domenii. Sunt exceptate afacerile în sectorul financiar-bancar, tranzactii imobiliare, jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de otel, productie sau comercializare de carbune; productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, consultanță în orice domeniu.

Facilitatile fiscale prevazute la art. 3 se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) investitorul individual-business angel nu instraineaza partile sociale inainte de expirarea termenului de 3 ani de la data dobandirii acestora in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. a); in caz contrar, acesta datoreaza impozitul pe veniturile sub forma de dividende conform art. 67 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, aferent perioadei pentru care a fost acordata facilitatea fiscala prevazuta la art. 3 alin. (1), la care se adauga accesorii potrivit legii, precum si impozitul pe veniturile din investitii conform art. 67 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, aferent instrainarii partilor sociale;
b) actul constitutiv al societatii, depus pentru sustinerea cererii de inregistrare a majorarii capitalului social prin emiterea de noi parti sociale in registrul comertului, contine urmatoarele clauze:
(i) participarea la profit si pierderi a asociatilor va deveni proportionala cu procentul partilor sociale detinute de fiecare asociat;
(ii) deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului aferente investitiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociatilor;
c) societatea si asociatii nu utilizeaza prima de emisiune la majorarea capitalului social si nu o repartizeaza catre asociati, pe o durata de 3 ani de la data inregistrarii investitorului individual-business angel la registrul comertului;
d) societatea nu are datorii catre bugetul general consolidat la data cesionarii partilor sociale de catre investitorul individual-business angel.


Mai multe articole despre:
investitori afaceri business business angels