MENIU

Ce au spus cinci dintre cele mai cunoscute figuri istorice pe patul de moarte! Ultimele cuvinte

Ultimele cuvinte ale unora dintre cele mai consacrate personaje istorice au parcurs secolele și au ajuns să fie cunoscute chiar și în zilele noastre.

Acestea sunt ultimele cuvinte rostite de cinci dintre cele mai cunoscute figuri din istorie, potrivit www.arzigazu.ro:

1. Voltaire (1694 - 1778)

Lui Voltaire îi revine una intre cele mai aclamate declarații făcute pe patul de moarte. Ce-i drept, avusese timp să o cizeleze, având în vedere că trecuseră câteva luni de la un episod anterior, când credea că îi va suna ceasul. Filosoful francez avea la căpătâiul său un preot ce-și făcea datoria de a-l întreba dacă se leapădă de Satana. Cu mult fler, a răspuns: “Acum, dragul meu, nu e momentul să-mi fac dușmani”.

2. Lady Astor (1879 - 1964)

Nancy Witcher Astor e recunoscută drept prima femeie membră a parlamentului britanic. De asemeea, pe lângă faptul că a militat pentru drepturile femeilor și ale copiilor, ea a rămas în memoria colectivă și pentru o serie de citate ce i-au fost atribuite. Unul dintre ele ar fi cel rostit pe patul de moarte. Lady Astor s-a trezit, deci, pentru câteva momente și, descoperind că întreaga familie se adunase în camera sa, a lansat întrebarea: “Jakie, sunt pe moarte sau e ziua mea?”.

3. Pancho Villa (1878 – 1923)

Jose Doroteo Arango Arambula, cunoscut mai bine ca Francisco Villa și poreclit Pancho, a fost o figură istorică proeminentă în calitate de revoluționar mexican. Trecând cu vederea toți anii pe care i-a dedicat luptelor de gherilă, se pare că Villa n-a lăsat în urmă prea multe în cele câteva momente care i-ar fi precedat moartea. Sfârșitul a venit la numai 3 ani după ce se retrăsese din activitate. Se întorcea din oraș însoțit de doar câteva gărzi personale, când un grup de bărbați a întreprins un atac fulger. E încă incert dacă Villa a mai apucat să spună ceva, dar se zvonește că ultimele cuvinte au fost: “Nu lăsa să se termine așa. Spune-le că am de zis ceva!”.

4. J. M. Barrie (1860 - 1937)

Sir James Matthew Barrie, autorul lui Peter Pan, și-a făcut ieșirea spunând atât de simplu, dar parcă poetic în același timp: „Nu pot să dorm”.

5. Henrik Ibsen (1828 - 1906)

Dramaturgul norvegian Henrik Johan Ibsen a privit moartea în față și a abordat-o cu ironie. Acesta se găsea în propria-i casă, imobilizat la pat după o serie de atacuri de cord. Se spune că ar fi avut vizitatori care s-au interesat de starea sa cu o zi înainte de a se stinge din viață. Sora medicală, în a cărui grijă se afla, i-ar fi asigurat că pacientul dă semne că și-ar reveni, la care replica lui Ibsen a fost: “Din contră!”.

Mai multe articole despre:
moarte istorie figuri istorice