MENIU

Ce aşteptări au investitorii SUA de la viitorul preşedinte al României

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: 14 candidaţi intră în cursa pentru COTROCENI

Investitorii americani au lansat o serie de recomandări adresate candidaților la alegerile prezidențiale, sub denumirea generică de "priorităţi pentru România". Aceştia cer concentrarea eforturilor către "sectoare cu valoare economică mare" şi insistă pe sectoarele care au nevoie de reformă pentru a contribui la creșterea economică a țării - educația, tehnologia, agricultura și sănătatea.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) propune orientarea dezbaterilor publice electorale către temele fundamentale pentru economie.

"Între recomandările Priorități pentru Romania, evidențiem importanța definirii principalilor piloni de dezvoltare economică națională ținând cont de contextul regional, de sistemul de interdependențe globale din care România face parte și de principalele avantaje pe care țara noastră le prezintă în plan economic. Mai mult, AmCham Romania consideră că procesul de creștere economică trebuie fundamentat pe sectoare cu valoare economică mare".

Analiza AmCham relevă principalele atuuri ale României ca fiind stabilitatea macroeconomică care trebuie menținută și potențialul în domeniul energiei, în timp ce sectoarele ce au nevoie de reformă pentru a contribui la creșterea economică a țării sunt educația & tehnologia, agricultura și sănătatea.

 Priorități pentru România recomandă întărirea capacității administrative și instituționale şi 

DOCUMENTUL PRIORITĂŢI PENTRU ROMÂNIA

România ar putea atrage investitori noi anul viitor în contextul conflictelor din Ucraina, dacă în ianuarie va exista un guvern stabil şi un preşedinte care va susţine interesele României şi "în perfect acord" cu Executivul, a declarat luni Nadia Crişan, membru în Consiliul AmCham, potrivit Mediafax.

"Dacă investitorii vor vedea în ianuarie un guvern stabil, un preşedinte care va susţine interesele României, în perfect acord sau cât mai aproape de un acord cu Guvernul României, cred că putem discuta despre investiţii noi pe fondul acestor evoluţii din regiune", a spus Crişan într-o conferinţă de presă în care Camera de Comerţ Americană în România - AmCham a prezentat o serie de recomandări adresate candidaţilor la preşedinţie.

Crişan a menţionat că Guvernul a dat o serie de semnale pozitive investitorilor străini, referind-se în special la cei din domeniul auto, prin elaborarea unei scheme de ajutor de stat în acest domeniu, care ar putea fi un factor de atragere de noi investiţii.

"Ajutorul de stat din industria auto reprezintă un semnal important investitorilor din sectorul autor, fie pentru cei care sunt în Ucraina şi sunt într-o etapă de reevaluare, fie companiilor care au nevoie de extinderea capacităţii, în special producătorii de componente auto. Ştim că industria auto nu este într-o situaţie favorabilă, dar aceste investiţii durează 2-3 ani şi ne uităm la o perioadă de + 5 ani", a explicat Crişan.

Şi preşedintele AmCham, Valeriu Nistor, a reiterat ideea asigurării unui mediu de afaceri şi economic stabil, transparent şi cu reguli pentru toţi jucătorii, în vederea atragerii investiţiilor.

"Încrederea în piaţa în care investeşti este foarte importantă. Asta înseamnă predictibilitate, stabilitate şi aceleaşi reguli pentru toţi jucătorii", a explicat Nistor.

Recomandările AmCham sunt reunite sub numele Priorităţi petnru România, concluzia finală a analizei fiind că prioritatea strategică a următorului mandat prezidenţial este nevoia de a defini un model de dezvoltare economică multigeneraţional care să ghideze evoluţia socio-economică a României.