MENIU

Ce ascunde culoarea verde pe care o capătă gălbenuşul de ou fiert. Îl mai putem mânca?

Ce ascunde culoarea verde pe care o capătă gălbenuşul de ou

Mulţi nutriţionişti recomandă în timpul dietelor consumul de ouă fierte (tari), mai ales pentru că acest aliment este o sursă extraordinară de proteine. Însă chiar dacă nu eşti fanul numărul 1 al dietei cu ou, te-ai întrebat vreodată de ce există un "inel" verde şi dezgustător care se formează în jurul gălbenuşului de ou, când acesta este fiert tare? Citeşte explicaţia mai jos!

Iată ce trebuie să ştie gospodinele despre stratul verde şi neplăcut care se formează în jurul gălbenuşului la ouăle fierte tari: nu este vina oului - ci este vina omului care îl fierbe. Dar acest lucru nu trebuie să se întâmple dacă fierbi oul corect.

Când un ou fiert tare este tăiat în două şi descoperi astfel un inel verde-negricios care înconjoară gălbenuşul oului, acesta este un semn că oul nu a fost fiert în mod corespunzător. Deci, în esenţă, este vina persoanei care găteşte.

Decolorarea gălbenuşului este dovada că oul a fost fiert prea mult timp. Carnea se usucă, orezul ajunge să se ardă, iar ouăle fierte tari se decolorează - toate acestea având în comun un lucru. Spre deosebire de alimentele menţionate mai sus, ouăle care au fost fierte prea mult timp sunt încă perfect comestibile - şi au gust bun - doar că arată neplăcut şi nu sunt deloc apetisante.

Acum vei afla şi partea ştiinţifică a acestei explicaţii: ce înseamnă această colorare în verde spre gri a gălbenuşului de ou? Culoarea gri-verzui este dovada vizuală a formării de sulfat de fier, acolo unde gălbenuşul şi partea albă a oului se întâlnesc.

Mai multe articole despre:
ou fiert gălbenuş verde