MENIU

Ce afecțiuni provoacă praful din casă? (P)

Ce afecțiuni provoacă praful din casă? (P)

Praful din casă este principalul responsabil pentru o serie de afecțiuni ce pot determina complicații. Potrivit studiilor, mai bine de 90% din praful de care suntem înconjurați în locuințe conține substanțe toxice, care ne amenință sănătatea. Chiar dacă există o mulțime de produse de curățare pentru mobilă și parchet eficiente în lupta cu acarienii grație barierei antistatice pe care o creează, e important să conștientizăm pericolele la care ne supun particulele de praf din casele noastre. 

Alergia la praf 

La nivel global, peste 20% din populație se confruntă cu o sensibilitate la praf. Alergia la praf afectează circa 150 de milioane de persoane numai în Europa, iar previziunile sunt și mai îngrijorătoare, spun specialiștii. Această afecțiune este cauzată de acarieni, care declanșează o simptomatologie specifică rinitelor și conjunctivitelor. Alergia la praf se manifestă, deseori, prin strănut, mâncărime nazală, secreții nazale apoase și secreții oculare. În cazuri izolate, pacientul poate prezenta și lăcrimare excesivă, dar și mâncărimi sau inflamații la nivelul ochilor. 

Astmul 

Astmul este una dintre acele afecțiuni ale căror cauze nu sunt complet cunoscute. Totuși, spun specialiștii, astmul este provocat de o serie de factori ereditari și de factori de mediu, care acționează împreună. Se pare că printre triggeri se numără și alergenii, care se regăsesc cu precădere în praful din casă. Acești inductori din care face parte și praful determină o creștere a inflamației căilor aeriene și pot avea efecte nocive, manifestate pe termen lung. 

Crizele de astm pot fi recunoscute după următoarele simptome: dificultăți în respirație, disconfort în zona toracică, senzație de sufocare și tuse iritativă. 

Cum înlături praful toxic din casa ta 

Din fericire, există o mulțime de măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a preveni afecțiunile cauzate de praful din casă. Iată care sunt recomandările specialiștilor pentru menținerea unei case curate:

  • Aspiră des pardoseala folosind un aspirator cu filtru HEPA. acesta are rolul de a reține chiar și cele mai fine impurități din aer. Schimbă acest filtru des, pentru performanțe optime.
  • Curăță podelele cu apă și detergenți speciali, folosind un mop curat.
  • Șterge mobilierul folosind o cârpă din bumbac, umezită în prealabil. După care, folosește un spray cu efect antistatic.
  • Limitează sau evită complet folosirea produselor parfumate de îngrijire a casei, inclusiv spray-urile dezodorizante.
  • Renunță la decorațiunile care nu se pot curăța, cum ar fi jucăriile de pluș sau accesoriile din flori uscate.
  • Schimbă așternuturile de pat săptămânal și spală-le la temperaturi înalte.
  • Șterge praful din casă cel puțin o dată la două zile.
  • Elimină, pe cât posibil, sursele de umezeală din casă.
  • Pentru haine și accesorii textile, mizează pe bumbac în locul fibrelor sintetice. Bumbacul respinge praful.
  • Aerisește locuința în perioadele din zi în care traficul de pe șosea nu este foarte intens.

Praful din locuințele noastre poate cauza diverse probleme de sănătate, cum ar fi astmul sau alergiile. Pentru a le preveni, e esențial să păstrăm casa cât mai curată, folosind produse de îngrijire dedicate și respectând câteva reguli simple. 

Mai multe articole despre:
produse curatare mobila