Cazanciuc, despre decizia CC privind medierea: Degeaba o reglementezi, dacă oamenii n-au încredere
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, referitor la faptul că obligativitatea de a participa la şedinţe de informare asupra medierii a fost declarată neconstituţională, că "degeaba încerci să reglementezi prin lege ceva, dacă oamenii nu au încredere în această instituţie".
"Medierea este o cale alternativă de soluţionare a unor conflicte. Până la urmă, dacă medierea are sau nu succes, ţine cumva şi de cultura unei naţii. Noi am încercat să punem într-un act normativ un sistem care funcţionează în alte ţări. Poate nu întotdeauna noi suntem conştienţi de această cale, poate nu întotdeauna avem încredere în ea. Am încercat să stabilim, într-o lege, o procedură prealabilă obligatorie, tocmai în încercarea de a degreva puţin instanţele. Soluţia este, din nou, la mijloc, nu neapărat una, poate, normativă", a explicat, Robert Cazaniciuc, după ce a fost întrebat pe acest subiect la finalul unei conferinţe care a avut loc la Senat.
Ministrul Justiţiei a subliniat, în acelaşi context, că oamenii trebuie să aibă încredere în mediere, întrucât aceasta poate soluţiona alternativ anumite conflicte.
Întrebat dacă romanii vor mai merge la şedinţe de mediere, Robert Cazanciuc a spus: "Din ce am văzut în comunicatul Curţii (Constituţionale - n.r.), nu este încă in extenso, este o procedură facultativă. Poate sau nu poate fi".
Obligativitatea participării la şedinţe de informare privind avantajele medierii - inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor, pentru a fi soluţionate astfel conflictele - este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională.
Judecătorii Curţii Consituţionale au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea 192∕2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.
Primul articol declarat neconstituţional arată că "dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege".
Totodată, judecătorii CC au decis este neconstituţional şi articolul conform căruia "instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop".
Decizia de miercuri este definitivă şi general obligatorie.