MENIU

Cazaciuc: "Nu există o evidență națională a bunurilor sechestrate". Cum va funcționa Agenția

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la RFI.ro, că bunurile obținute din infracțiuni vor fi confiscate de la cei condamnați doar la finalul procesului penal, iar Agenția de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va crea un sistem informatic cu mai multe instituții în vederea ținerii unei evidențe naționale a bunurilor sechestrate, care nu există în prezent. Potrivit ministrului Justiției, "agenția nu va lua locul ANAF-ului în procedurile de valorificare din  momentul de față", ci "va veni cu un personal specializat care să ajute procurorii și judecătorii". Concret, agenția va fi alcătuită din 35 de oameni care vor colabora cu multe instituții, cu executorii judecătorești, cu ANAF, scopul său principal fiind acela de a contribui la identificarea unor bunuri care pot fi valorificate.

"Va avea un personal destul de specializat, dar limitat. 35 de oameni. Și vă dați seama că 35 de oameni nu pot să facă o acțiune la nivel național. Agenția va lucra, în schimb, cu foarte multe instituții, cu executorii judecătorești, cu ANAF. Va lucra cu foarte multe profesii care vor face lucruri în numele și pentru Agenție.  Cum spuneam, în primul rând, Agenția o să contribuie la identificarea unor bunuri care pot fi valorificate. O altă atribuție este de administrare curentă a unor bunuri, în special a celor care au o valoare de peste 15000 de euro. Nu înseamnă decât o administrare obișnuită. Nu înseamnă neapărat o valorificare. Valorificarea anticipată se face în anumite situații speciale, când vorbim, în mod special de bunuri perisabile care își pierd valoarea în timp", a spus Robert Cazanciuc.

Potrivit ministrului Justiției, bunurile obținute din infracțiuni vor fi confiscate doar la finalul procesului penal, iar, din acestea, "procente importante vor merge către educație, sănătate, interne, justiție și de asemenea, pentru proiecte de educație și proiecte sociale".

"În principal, Agenția se ocupă de tot ceea ce înseamnă proceduri pe durata procesuui penal. Apare un element de noutate la finalul procesului penal, să spunem, poate mai puțin specific ideii ințiale a Agenției, dar un amendament binevenit până la urmă. Și anume, Agenția va fi implicată într-o procedură de valorificare a unor imobile ce pot fi afectate unor destinații sociale de  către administrații locale pentru proiecte sociale și ulterior către organizații non-guvernamentale, tot pentru proiecte sociale", a mai spus Cazanciuc.

Întrebat la cât se așteaptă să crească valoarea sumelor recuperate în timp, Cazanciuc a răspuns că nu ne putem aștepta la rezultate spectaculoase.

"Practic, Agenția vine să acopere un gol de specializare în ceea ce înseamnă administrare și valorificare a unor bunuri pe durata procesului penal. Agenția nu va lua locul ANAF-ului în procedurile de valorificare din  momentul de față. Agenția va veni cu un personal specializat care să ajute procurorii și judecătorii. Procurorii și judecătorii trebuie să se ocupe în mod special de derularea, în codițiile codului de procedură penală a procesului, nu să facă administrare de bunuri. Și atunci, un personal specializat va contribui la identificarea, în primul rând, a bunurilor care pot face obiectul unei confiscări, pentru că situațiile juridice sunt extrem de complicate în viața reală și de diferite. Și noi putem să avem senzația că recuperăm prejudiciul indisponibilizând un anumit bun, dar de fapt el să aibă diverse constrângeri juridice. Și atunci, un personal specializat asistă procurorii și judecătorii, în așa fel încât, cu adevărt să putem valorifica la finalul procesului anumite bunuri pentru a putea recupera prejudiciul".

Deși nu există, la ora actuală, o evidență a bunurilor sechestrate, potrivit lui Cazanciuc, "agenția va crea un sistem informatic cu mai multe instituții unde vor fi datele, practic, în timp real".

"Atunci putem să vedem, spre exemplu, pe zona de cadastru, dacă un imobil ar putea fi supus unor proceduri sau nu, dacă există constrângeri de natură să afecteze anumite bunuri. Fără această evidență electronică va fi dificil să indisponibilizăm bunurile care pot fi cu adevărat valorificate. În momentul de față se pierde extrem de mult timp în aceste proceduri, în care, procurorol, care are foarte multe lucruri de făcut, spre exemplu, trebuie să vadă și situația unor bunuri. Nu are cum să facă lucrul acesta și de aceea la finalul procesului, practic și valorificarea de către ANAF este uneori mai dificilă", a explicat ministrul Justiției.