Caz absurd. Bărbatul român a murit la doar 80 de metri de frontiera cu România. Continuarea, ireală
Birocraţia duce de multe ori la situaţii ireale. Un bărbat din Teleorman a murit pe teritorul Bulgariei, la o distanţă de doar 80 de metri de frontiera cu România, dar autorităţile române au fost nevoite să aştepte intervenţia colegilor bulgari, pentru a putea demara cercetările, ia pentru ca persoana decedată să poată fi ridicată şi adusă în România este nevoie de… repatriere. Bineînţeles, că, pe lângă faptul că aceasta este o procedură de durată, mai este şi una extrem de costisitoare, astfel că aparţinătorii celui decedat sunt deja puşi într-o situaţie de un dramatism cumplit, scrie ziarulteleormanul.ro
Un caz dramatic s-a întâmplat joi, 7 ianuarie 2016, la Turnu Măgurele. Doi cetăţeni români s-au deplasat în cursul zilei respective în zona Ostrovului Seredneac, lângă Turnu Măgurele, în scopul de a se aproviziona cu material lemnos pentru încălzirea locuinţelor. Din păcate, unul dintre ei a fost lovit de un copac în cădere şi a decedat pe loc. Ca atare, cel care îl însoţea a alertat autorităţile române; în jurul orelor 18.30, o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră Turnu Măgurele şi ai Poliţiei Turnu Măgurele s-a deplasat la faţa locului.
Situaţia întâlnită aici s-a dovedit însă extrem de complicată, în sensul că persoana decedată se află pe teritoriul Republicii Bulgare, la circa 80 de m de linia de frontieră, astfel că pentru cercetarea la faţa locului este nevoie ca autorităţile române să facă cercetările în comun cu cele bulgare, iar pentru ca persoana decedată să poată fi ridicată şi adusă în România este nevoie de… repatriere
Competenţa în acest caz a fost declinată către Parchetul Teleorman şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman, care vor trebui, totuşi, să îşi aştepte colegii bulgari, precum şi demararea procedurilor birocratice de repatriere, pentru ca această situaţie să fie rezolvată.
Repatrierea se poate face numai contra-cost
Foarte mulţi români cu venituri modeste care mor în străinătate zac luni întregi la morgile spitalelor sau camerele frigorifice ale unor firme de pompe funebre şi, în final, ajung ori în gropi comune ori incineraţi pentru că familiile lor nu găsesc banii necesari repatrierii.
Ministerul Afacerilor Externe nu dispune de fonduri pentru a se interveni nici măcar în cazuri sociale, “facilităţile” venite din parte MAE în acest sens putând fi punerea în legătură cu firme care oferă servicii de repartiere şi oferirea consultanţei în acest sens. Există, totuşi, o soluţie, excepţională, ce-i drept: MAE poate suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul statelor terţe, ale căror familii nu dispun de sumele necesare repatrierii, numai dacă nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul, mai scrie sursa citată.