Căutările avionului prăbușit, reluate duminică. Noul indiciu pe care l-au primit salvatorii
Căutările planorului pilotat de Mircea Crăciun au fost reluate în această dimineaţă. Se insistă în judeţul Braşov, de unde o turistă a trimis o fotografie ce pare a fi a unui aparat de zbor asemănător celui dispărut. Ministerul Administrației și Internelor a anunțat sâmbătă, suplimentarea forțelor care participă la misiunea de căutare a pilotului planorului dispărut joi, numărul acestora ajungând la peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, pădurari și voluntari.
Update 9.30: "S-a luat decizia în primul rând de extindere a căutărilor în jud Buzău şi pentru aceste căutări se folosesc persoane în plus faţă de ieri. În judeţul Braşov, pe baza unei fotografii trimise de o turistă s-a luat decizia să ne concentrăm pe o anumită zonă ca recomandare a experţilor. În această zonă se fac două tipuri de căutări. Sunt căuări cu parapanta. Zona a fost deja căutată de mai multe ori dar nu s-a obseravt nimic, de aceea am decis să folosim parapantele, cu o viteză mai mică. Vor fi făcute în această zonă, căutări terestre... e o zonă foarte accidentată. În celelelte judeţe au fost stabilite în cursul serii de ieri noi zone de căutare", a declarat duminica, Raed Arafat.
În urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de căutări, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un număr de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureș, Călărași și din Unitatea Ciolpani, să se alăture forțelor mobilizate deja pentru această operațiune complexă de căutare. Aceste forțe suplimentare au intrat în dispozitiv în această dimineață având la dispoziție 8 autocamioane și 4 șenilate (3 în Brașov și una în Prahova). Misiunile de astăzi se vor desfășura în județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița.
Totodată, în județul Brașov a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul șefului IGSU, care va conduce din teren operațiunile de căutare de la sol.
Componenta aeriană a misiunilor de astăzi este asigurată de 2 elicoptere ale MAI și 4 ale MApN, acestora urmând să li se alăture aparate de zbor aparținând Aeroclubului României. Primele zboruri de căutare au început în jurul orei 6.30, fiind vizată, în primă fază, zona Bran, Sinaia, Predeal. La fel ca în ziua de vineri, au fost stabilite sectoare de căutare, atât pentru echipajele de la sol, cât și pentru aparatele de zbor.
Menționam că în prima zi a căutărilor s-a acționat cu un număr de peste 650 de forțe și 99 de vehicule și aeronave aparținând MAI, MApN, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanța, Ocoalelor Silvice și unor diverse organizații", anunță un comunicat MAI.
Planorul s-a ridicat în aer joi, la ora 12.30. Pilotul nu avea un plan de zbor şi, după câteva ore la manşă, nu a mai putut fi contactat.
Reprezentanţii ROMATSA au fost anunţaţi abia la ora 21:00. Din cauza întunericului, căutările au pornit abia vineri dimineaţă. Autorităţile din Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Covasna şi Prahova s-au mobilizat. Cinci elicoptere şi trei avioane uşoare i-au asistat de la înălţime pe jandarmi, salvamontişti şi voluntari.
Primele veşti au apărut în jurul orei 10:00. Un cioban a declarat că ar fi văzut un planor trecând la rasul pădurii, undeva din Leaota spre Dealul Sasului.
Apoi, în jurul orei 13:00, o femeie care căuta mure într-o pădure de lângă localitatea braşoveană Târlungeni a anunţat la 112 că l-ar fi găsit pe pilot fără suflare. Informaţia s-a dovedit falsă, aşa că au continuat căutările.
Salvamontiştilor, jandarmilor şi angajaţilor ISU li s-au adăugat şi foarte mulţi voluntari.
Pilotul planorului se numeşte Mircea Crăciun, are 56 de ani şi 3.000 de ore de zbor. Este unul dintre cei mai buni specialişti în planorism din ţara noastră.